Маргарита Петкова: Мамка му, медсестри, научете се да слагате абокат!

Изповеди
15:26 - 10 Май 2019
22576
Маргарита Петкова: Мамка му, медсестри, научете се да слагате абокат!

Голямата българска поетеса Маргарита Петкова разкри шокиращи детайли от поредния си сблъсък с българското здравеопазване. Негативният опит от първа ръка е придобит покрай лечението на дъщеря ѝ Надежда Огойска, която се бори с коварно заболяване. Цялата драма Маргарита Петкова разказа в свой пост във фейсбук, видя Lupa.bg. Вижте какво се случва в елитна болница в София, изводите оставяме на вас:

Дъщеря ми влезе по спешност в „Токуда“ (там, защото се лекува в Турция, болниците са свързани) напълно дехидратирана вследствие страничните ефекти на химиотерапията.

Баш когато държавата е спуснала кепенците, щото празници преливат един в друг и тези, дето не са могли да си вземат отпуска помежду тях, та да рахатясат, не могат да гледат света, камо ли болните, които са им се натресли. Уточнявам: дъщеря ми е здравноосигурена тук, в България. Да няма хъката-мъката. Частна клиника, почивни дни, плаща се, това си го знаем. Лекарствата - по списък от приемащия лекар, си ги купуваме ние. Банките за преливане - също.

Само че сестричките, милите, не могат: да слагат абокати вечер ("Ох, ами сега е вече тъмно, хайде утре"), да включат система, оставяйки банката с протеин в стаята за следващия ден ("Ми ний тук не ги държим в хладилник", моляааааа???), да дезинфекцират мястото на ръката на пациента ("Нали имаш мокра кърпичка, притискай с нея"), да са с пълна сугестивна компетенция ("ама не те боли, въобразяваш си" и все безхаберия от този род.

Нещо Хипократова клетва? Що ли питам. Те са си взели, освен таксата от стотина лева на ден, и 500 лв. депозит, за всеки случай, които обаче ще бъдат върнат след 10 дена, ако се окаже, че не е използван по предназначение.

Дъщерята на поетесата - Надежда, от няколко години се бори с тежко заболяване

За 10 дни ще го натаманят - в консумативи, които не са използвани, отделно спестените инжекции (доказано закупеният „Деган" не е поставян, банки не са преливани) и Бог знае още какво.

Ама малки им били заплатите?

Мамка му, поне да ги научат как се взимат парите на хората - с усмивка и демонстриране на загриженост някаква. Като не могат да сложат един абокат, чий го крепят на това работно място??? Едно време са ги наричали „милосърдни сестри“, ясно е защо това определение е отпаднало. И не слагам всички под един знаменател, говоря от първо лице само за тези, с които се сблъскахме (точно сблъсък си беше, от който на тях нищо, а за нас - синини от бича, следи от теглото...

И аз не съм милосърдна! Ама изобщо! Който от професията иска, да ми се сърди, милостта ми се сломи. Постингът ми е личен, обаче знаете ли колко хора са на същия хал там? А близките да живеят с мисълта, че са на добро място, в добри ръце, защото не могат неотстъпно да са до леглата им и няма как да са свидетели на ежедневните "грижи"... Майната им на мангизите, на детето ми де факто не беше помогнато, само нерви и разправии. Аз пък какво съм заискала - цял папа на крака ми дойде, милосърден при това... И споделям, не само защото съм бясна, а защото толкова добри хора отделиха от залъка си в полза на дъщеря ми, а имаше някои, дето я охулиха, че не се лекува тук. Е - „полекува се“. На неправилното място. Надеждата ни е, че може да има и правилни. Надеждата, нали...