Маргаритов: Около 1/3-та от съобщенията за опасни храни в ЕС са от България
Ако попаднете на опасна храна, запазете част от нея, за да помогнете на разследването, съветва бившият шеф на КЗП

„България стои на едно от челните места по нотификация на опасни стоки от хранителен произход в ЕС. Това означава, че около 1/3-та от съобщенията за опасни храни, са получени от България. Това може да означава и че контролните органи стриктно следят пазара”.
Това заяви в „Интервюто в новините на Нова“ Димитър Маргаритов, бивш директор на Комисията за защита на потребителите. Повод за неговото гостуване е случай с 8-годишно дете, което си е изгорило хранопровода, отпивайки от сокче в хотел.
По думите му в последните години е създадена добра организация, при която, в подобни случаи се изтеглят конкретни партиди стоки.
„Има такъв алгоритъм и той може да работи доста добре. Сега има една безкритичност на пазара, което е предпоставка за подобен тип инциденти. Важно е да се стегнат редиците и да се внимава”, каза Маргаритов.
Той похвали адекватната реакция на родителите, които са взели бутилката със сок, от която е пило детето. Това ще помогне за установяване на обективната истина, смята той. Ако институциите си свършат работа, ще може да се установи причината за този инцидент, убеден е Маргаритов.
Той посъветва при подобна ситуация – хората да попаднат на опасни храни, по възможност да запазят част от този продукт, за да се уведомят и разследващите органи и да се стигне до санкция.