Мъри Стоилов: Целите на Левски са високи – титла и групи в евротурнирите

Спорт
19:39 - 04 Юни 2022
2137
Мъри Стоилов: Целите на Левски са високи – титла и групи в евротурнирите

Старши треньорът на Левски Станимир Стоилов даде пресконференция преди първата тренировка на „сините“ през новия сезон. Той говори за целите на отбора. По думите му те са високи – шампионска титла и групи на евротурнирите. Мъри засегна и още важни теми, като селекционната политика и финансовото състояние на клуба.

„Целите за новия сезон са високи - шампионската титла и групите в европейските турнири. Винаги си поставяме високи цели. Класиране в евротурнирите трябва да бъде винаги цел за Левски. Знаем каква е ситуацията, но не мисля, че трябва да търсим големи оправдания“, започна Мъри.

„Зоната, в която имаше контузия, е опасна и внимаваме. Ивелин ще опитаме да го съхраним до началото на сбора. Велтон е готов да тренира. При него се оказа, че травмата е по-бързо лечима. Вярвам, че ако играчите искат да се учат, те могат да надградят“, сподели Стоилов.

„В отбора в момента има достатъчно юноши. Там трябва да повишим нивото на младите играчи. Покачиха се изискванията и критериите. Левски върви във футболна битка с лидерите и младите имат двоен ангажимент. Много по-лесно беше да играеш в Левски преди година и много по-трудно е да играеш в Левски сега. Даже преди година можеха и нас да ни пробват да се разходим“, добави той.

„Не съм доволен от футболистите, които взеха участие в Европейското първенство, защото се главозамаяха. Голяма част от младите играчи ще тренират с втория отбор. Първият отбор ще тренира отделно, вторият ще тренира отделно. Който заслужава, ще тренира с първия отбор“.

„Притеснявам се моите играчи да не са си повярвали, че това е максимумът на техните възможности. Когато човек си слага сам спирачки, не е добре. Всеки един от играчите повиши представянето си на терена и оттам феновете също са доволни. Аз съм последният човек, който ще наруши финансовата дисциплина. Има още неща за наместване в клуба“.

„При Здравко Димитров и Митко Костадинов нищо не се е сменило. Те са футболисти на Левски. Има запитване към тях. Имаме партньорство със Септември. Можем само на тях да ги отдадем под наем. Всички други трябва да платят цена, ако не имаме достатъчно място и възможности в първия и втория отбор. Тяхно е решението, но скоро в първия отбор няма да ги видите на терена. Поне докато съм аз тук“, коментира наставникът на „сините“.

„Виждам, че има големи очаквания и разбирам, че имаме голяма отговорност. Повече препъникамъкът ми се вижда дали ще можем да продължим развитието и доколко ще се подобрим. Играхме агресивно, сега искам да добавим малко повече качество в самата игра. Няма да можем от първия ден да очакваме кой знае какви чудеса. Ако запазим желанието и амбицията, трудно може някой да ни победи чисто игрово. Не говорим за резултат. Трябва да запазим амбицията и желанието за развитие е много важна. Разчитам на думата младост. Футболистите са ни изключително млади. Колкото и да се сгъстяваше цикълът, младостта ни даваше възможност да се възстановим. След финала за Купата веднага играхме срещу Славия и Лудогорец. Имаме си задачи, имаме си път, не мога да очаквам огромни скокове. Най-важно е бъдещето на Левски. Не е важно дали Стоилов ще спечели титла. Ако си изпълним задачите, Левски ще е в добро състояние и нашата мисия е изпълнена. С помощта на всички привърженици, ние трябва да вървим нагоре. Моята задача е точно такава. Ако успеем да продадем двамата футболисти на Септември, това ще са допълнителни финанси, които ще ги вложим. Готови сме да им плащаме задачи, но трябва да си вземат решението. Дай Боже някой да ги купи“.

„Доволен съм, че Левски има около осем национали. Това показва, че тези играчи, са направили израстване. Младите ни играчи също са по националните отбори. Младежките национали са ясни. Не са търсили контакт с мен, но не е важно. Не искам да давам оценки, когато моите играчи играят за националния отбор. По-важният въпрос според мен да видим какво е нивото на българския футбол и въпроси, от които бягаме. Изоставаме вече игрово и от Македония. Треньорите, които работим, ръководители и БФС, трябва да си зададем въпроса как да вдигнем нивото. Трябва да се замислим всички и с общи усилия да надградим. Надявам се веднъж завинаги да се намерят решения за нашите проблеми. Такива мачове показват на какво ниво е българският футбол. Македония е с крачка напред. Другото важно нещо е, че футболистите в националния отбор също трябва да се замислят за своето развитие. Трябва да тренират много, да се готвят. Много лесно е да кажеш, че играеш за България, ама трябва да го защитаваш“.

„Първата реалистична цел е участие в евротурнирите. Моето желание е, което ще го защитавам, ако постигнем една от двете цели, ще е лъвски скок за Левски. Скок, който ще държи ентусиазма и ще помага на левскарите да вярва в отбора си. Ако постигнем една от двете цели. Не съм бил привърженик на големия брой играчи. На качество – да. С наличния потенциал ще се опитаме да сме равностойни. Надявам се със скок на младите да влезем в конкуренция. Футболистите трябва да разберат, че ангажимент е да се възстановяват и да играят. Умората не е оправдание“.

Нямаме яснота за Суперкупата. Надяваме се да ни обявят дата. Ще се съобразим и с Лудогорец. Както те преценят. Няма да пренебрегнем и интересите на Левски. За мен най-добрата дата е една седмица преди първенството. Ще изиграят отборите един мач под напрежение. Аз не ги решавам тези неща и всеки ден могат да се променят“, каза още той.