Маричков спасил протестиращ музикант от сигурна смърт

Игор Шабов протестираше срещу правителството на 145 метра над земята, с опасност за живота

Новини
08:55 - 12 Октомври 2024
12488
Маричков спасил протестиращ музикант от сигурна смърт

Преди 11 години Кирил Маричков помогна на един от участниците в музикалното риалити "Гласът на България" да не стигне до фатален край на живота. 

Игор Шабов, който впечатли публиката и  журито, се качи в знак на протест срещу правителството на 145-метров комин на ТЕЦ "Земляне" в София на 14 юли 2013 г.

Тогава Шабов е заяви, че ще стои на комина, докато премиерът Пламен Орешарски не подаде оставка. Около 17 часа обаче спасителен екип от алпинисти достигна последната четвърта платформа на комина, където се намираше Шабов, и започна операцията по свалянето му. Двама алпинисти достигнаха четвърта платформа, за да обезопасят с въже Шабов. Той започна уверено и спокойно да слиза, като на всяка от платформите го чакаше човек от спасителния екип. Близо час спасителите се изкачваха до Шабов.

По-рано от МВР изпратиха на място екип от психолози, които преговаряха с Шабов.

Тогава Кирил Маричков, един от журито на "Гласът на България", каза, че е говорил с Шабов 2 пъти от сутринта. Първия път го е помолил да слезе, но той е отказал. След това е предал на Шабов, че исканията му ще бъдат чути. Маричков посочи, че не подкрепя подобно действие, нито гладни стачки, нито самозапалвания, не си заслужава един човешки живот заради това, каза той пред журналистите, преди и той да влезе при полицаите, които са в ТЕЦ "Земляне". Дано да го смъкнем отгоре, изрази надежда още Кирил Маричков.