Марина Овсянникова: Путин уби Навални

Навални казваше - Не ви е позволено да се отказвате. Ако решат да ме убият, това означава, че сме невероятно силни, каза журналистката, избягала в Европа след протеста си срещу режима на Путин

Новини
09:30 - 17 Февруари 2024
3252
Марина Овсянникова: Путин уби Навални

Не можех да си представя този път на Навални. Няма значение каква е медицинската причина. Дали е било откъснат тромб или друг спешен случай. Всеки човек може да разбере - Путин уби Навални. Путин се опита да го отрови и след това го хвърли в затвора. И можете ли да си представите - Навални прекара повече от 300 дни в специална наказателна килия. Те просто го убиха мъчително и бавно. Това каза пред НОВА Марина Овсянникова - журналистката, осъдена от режима на Путин, след като по време на новинарска емисия излезе с плакат срещу войната в Украйна.

Получих обаждане от един румънски журналист и просто ми каза тази ужасна новина. Не можех да повярвам, наистина, споделя тя. Не очаквах това, защото знам, че Навални беше силен. Той можеше да оцелее. Той ще бъде героят на Русия. Той трябваше да бъде следващия президент на Русия. Това е ужасна новина. Не мога да го проумея.

На въпрос "това ли е краят на играта и дали това е победа за Путин", Овсянникова е категорична: 

Не, абсолютно не. Путин не спечели, но и Путин не губи войната. Сега сме точно по средата. Ситуацията зависи от Запада. Ако Запада даде достатъчно оръжия на Украйна ще спечелим войната колкото се може по-скоро. Всичко е в ръцете на Запада.

Журналистката каза, че Навални е искал да покаже на руснаците да не се страхуват от Путин, затова се е върнал. 

"Навални казваше - Не ви е позволено да се отказвате. Ако решат да ме убият, това означава, че сме невероятно силни. Ако беше останал в Германия, никой нямаше да му повярва. Никой нямаше да го подкрепи. Всеки би си помислил, че го е страх от Путин и просто се опитва да оцелее, да предпази семейството си и себе си. Но Навални се превърна в истински герой на Русия и жертва живота си за бъдещето."

Овсянникова и Навални не са се познавали лично, но след акта на журналистката тя е чула много подкрепящи думи от него. "Нвални прекара над 3 години по руските затвори. И прекара повече от 300 дни в специална наказателна клетка. Не е възможно човек да оцелее в такива условия. Те просто го убиха бавно и мъчително", допълни тя. 

Журналистката се надява на едно - когато режимът на Путин най-накрая се разпадне иска да си отиде вкъщи, в Москва, защото това е нейната страна, а майка ѝ и сина ѝ още са там. Овсянникова каза, че роднините ѝ дори не разговарят с нея, защото ги е страх от режима на Путин. Страхува се обаче да не мобилизират сина ѝ.