Маринела и Ветко Арабаджиеви спасиха от запор имението си в Сен Тропе

Къщата за 30 милиона евро е прехвърлена от офшорка на пловдивската фамилия на ексцентричния милионер Робърт Ченгиз, докато мине бурята

Новини
19:17 - 31 Март 2023
8091
Маринела и Ветко Арабаджиеви спасиха от запор имението си в Сен Тропе

Ветко и Маринела Арабаджиеви са успели да спасят от запор един от най-хубавите си и ценни имоти - луксозната си къща в Сен Тропе, пише в новия си брой седмичника "Филтър". Оказва се, че разкошното имение, което днес се оценява на около 30 милиона евро, е било прехвърлено малко преди олигархичната фамилия да бъде арестувана, на 62-годишният ексцентричен милионер Робърт Ченгиз.

На 7 март 2019 г. Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха задържани от полицията в Испания. След няколко месеца издирване с Интерпол, двамата бяха открити в къщата на Георги Семерджиев, по-известен като Жоро Шопа (според източник на Lupa.bg, в момента фамилията е в конфликт с него, защото подозира, че той ги е предал на властите).

През август 2018 г. прокуратурата, МВР, ДАНС, НАП и други институции атакуваха офисите на пловдивската фамилия, докато те са в чужбина. Днес заедно със сина си и други техни помагачи, Арабаджиеви са подсъдими за данъчни престъпления и пране на пари в колосални размери. Делото върви бавно в Софийския градски съд при същия състав, който го гледаше във вече закрития специализиран. Освен това срещу фамилията има и няколко дела на КПКОНПИ за отнемане на имущество за 380 милиона лева. Сред имотите, които са запорирани, за да се обезпечат, го няма един от най-важните – вилата на Маринела и Ветко в Сен Тропе.

21 март 2023 г. Както през повечето време от годината Маринела Арабаджиева е на воаяж в чужбина. Не пропуска да публикува поредната си снимка. Този път тя е в компанията на възрастен мъж и млада дама, които съвсем не са случайни. Той е 62-годишният милионер от имоти по света Робърт Ченгиз. Тя е 28-годишната му любовница и Инстаграм звезда от Полша Джулия Дубовска, заради която Ченгиз изоставя семейството си години по-рано. Дубовска е един от многото модели онлайн в социалната мрежа. Има 500 000 последователи и 6500 секси снимки. Не се различава от типичните момичета с профили там – руса коса, слаби крака, горещи пози на екзотични плажове и демонстрация на лукс.

Милионерът Робърт Ченгиз, приятелката му Джулия Дубовска и драстично отслабналата и разхубавена Маринела Арабаджиева (в средата)

Снимката на Арабаджиева с Ченгиз и Дубовска не е случайна и е пряко свързана с техни бизнес отношения. Контактът им е от светски партита в тузарските курорти. Когато Ветко и Маринела са издирвани с червена бюлетина от Интерпол през 2018 г., те знаят за разследването срещу тях у нас. Както и за последиците със запорите на имуществото им и евентуалното им отнемане в бъдеще. За да спасят авоарите си Маринела и Ветко още тогава са взели мерки – по времето, когато най-малкият им син Вълчо е зад решетките, а те са първо в Сен Тропе, после в Барселона в къщата на Жоро Шопа.

Луксозното имение на Арабаджиеви в любимото им Сен Тропе е било собственост на контролирана от тях офшорка. Още преди да бъдат арестувани обаче къщата е продадена на фирма на Робърт Ченгиз. Съдейства Кристина Радулова, която е управител на много от дружествата на родните олигарси и тяхно доверено лице. През цялото време на престоя на Арабаджиеви в ареста имотът се води на офшорна фирма на Робърт Ченгиз, пише в.„Филтър“.

Преди месеци обаче къщата се е върнала във владение на фамилията Арабаджиеви. Това се случва, след като вече са ясни запорите и претенциите на държавата към натрупаното от тях имущество, а имотът в Сен Тропе не е сред тях. За да го върнат при фамилията, за чужбина са пътували две от дъщерите им – Александра и Златомира. Те останаха чисти от обвинения и дела.

Робърт Ченгиз е от иракско-еврейско семейство, което се мести в Иран, а през 1979 г. заживява в Англия. Там започва бизнес експанзия с недвижими имоти, които са любима инвестиция и на семейство Арабаджиеви.

Ченгиз тегли заеми, с които купува, а после продава имоти за милиарди в продължение на 40 години. Ползва кредити от банки. Една от тях е исландската "Коптинг Банк", която фалира през 2011 г. Заради колапса Робърт Ченгиз и брат му тогава са арестувани, но разследването не успява да докаже вината им за фалита.

Къщата в Сен Тропе не е единственият имот, натрупан през годините от Арабаджиеви, който успяват да запазят от исковете на държавата. Опитите за сделки продължават, докато текат дела за данъчни престъпления и пране на пари, както и гражданското на КПКОНПИ за отнемане на имуществото им за 380 милиона лева.

Второто е насрочено за 1 юни. Последното движение по него е получено уведомление от финансовото разузнавате на ДАНС. По сигнал на спецслужбата е бил запориран един от морските хотелски комплекси на фамилията „Хасиенда Бийч“ до Созопол, който не е бил възбранен от КПКОНПИ при проверката. Причината е, че има съмнение за пране на пари. Арабаджиеви са опитали да апортират хотелския комплекс в нова фирма. Той е собственост на „Захарен комбират Пловдив“, който също е на фамилията. Според данните на ДАНС става дума за опит за данъчно престъпление, по което Специализираната прокуратура е започнала разследване. Случаят не е приключен, добавя в.„Филтър“. В същото време Арабаджиеви успяха да продадат земята на бившата захарна фабрика, на която ще се строи огромен жилищен комплекс, а марките на комбината вече са на варненска фирма, която ще ги произвежда под наложения вече бранд на пазара.

Неотдавна, фамилията успя да продаде за 50 милиона лева огромния хотелски комплекс „Виктория палас“ на Слънчев бряг. Смята се, че купувач е дружество, свързвано с братя Маргини.