Мариус Донкин към публиката: Обичам ви! (СНИМКИ)

Култура
09:07 - 14 Февруари 2020
5249
Мариус Донкин към публиката: Обичам ви! (СНИМКИ)

„Обичам ви!“ С тези искрени думи, трогнат, развълнуван и със сълзи на очи от щастие директорът на Народния театър Мариус Донкин се обърна на финала към многобройните зрители, уважили на 13 февруари вечерта неговия моноспектакъл „Господин Ибрахим и цветята на Корана“. С пиесата на френско-белгийския драматург Ерик Еманюел Шмит известният български актьор отбеляза на Голяма сцена своя 70-ти юбилей.

Половин час след финала на необичайното и силно емоционално представление, в което се включи и самият Шмит, публиката възторжено аплодираше юбиляря и неговия гост от Франция. Цялата сцена бе отрупана с кошници с цветя в чест на Мариус Донкин. По случай рождения си ден актьорът получи и специалния Почетен знак на президента. Румен Радев уважи с присъствието си директора на Народния театър, а актьорът Дарин Ангелов връчи на Донкин Почетния знак от името на Радев. Държавният глава дойде заедно с дъщеря си Дарина, която мечта да е актриса и вече прави своите първи стъпки на театралната сцена.

Снимка: Божидар Марков


Най-голямата изненада за директора на Народния театър беше краткият, но изпълнен с много хумор поздравителен адрес от трупата и подаръка от колегите му. Те му подариха пълното фототипно издание на Четириевангелието на цар Иван Александър. Силно развълнуван актьорът, който е син на свещеник, пое уникалната книга и я целуна. 

Снимка: Божидар Марков


"Няма да се обръщам към никой от вас официално, защото всички за мен сте нашите зрители, нашите приятели. Приемам ви в момента като един събирателен образ на всички зрители, които съм имал за тези 48 години. Бих искал всички заедно да ви прегърна и да ви благодаря, че ви има, защото ако нещо сме направили в живота си и аз включително съм направил някакви крачки за изграждането си, то е в резултат на нашата взаимна любов. Благодаря ви за това!", обърна се към 800-те души, изпълнили Голямата зала до краен предел.

Снимка: Божидар Марков


Мариус Донкин сърдечно благодари на всички актьори от трупата, защото по думите му театърът е колективно изкуство и всичко, което е направил е било заедно с тях. Юбилярят отправи благодарност и към колегите си от провинцията, с които също е делил една сцена. Той не забрави и тези свои колеги, "които са на друго място, в един друг красив театър". Към всички тях моят поклон и моята благодарност, каза директорът на Народния театър.

Снимка: Божидар Марков

Мариус Донкин благодари и на всички хора, които са зад сцената, но без които театърът би бил невъзможен - осветители, отговорниците за звука, гардеробиери, реквизитори, шивачи, обущари, "даже режисьори и драматурзи", както шеговито се изрази актьорът. "Благодаря ви, че ви има", поклони се той пред колегите си.


От своя страна Ерик Еманюел Шмит, който си партнираше с Донкин, сподели, че е щастлив да е на една сцена с българския си колега. Самият французин, освен драматург е и актьор и самият той изпълнява моноспектакъла по своята пиеса "Господин Ибрахим и цветята на Корана". А на сцената си личеше, че между двамата таланти има огромна химия и макар че единият говореше на български, а другият на френски зрителите дори не се нуждаеха от превод, макар че имаше надписи.

Снимка: Божидар Марков

"Откакто го видях станахме не само съмишленици, но и добри приятели", каза Шмит по адрес на рожденика. "Гледах Мариус зад кулисите и се чудех дали да го гледам или да си репетирам текста на български. Останах да го гледам и може би заради това сбърках българския текст", каза с усмивка гостът, който появявайки се в спектакъла в началото се опита да говори на български.

Снимка: Божидар Марков


"Мариус, за твоята 60-та годишнина аз ти изпратих съобщение. За твоите 70 години съм тук, на живо. На 80-та ти годишнина мисля, че пак мога да дойда и ти пак ще играеш. За 90-те ти години смятам да ти напиша една роля, която ще играеш с бастун. За твоята 100-годишнина ще напиша роля, за която да играеш седнал. За 110-та ти годишнина мисля, че и двамата ще бъдем едни фантоми на театъра, там някъде горе. Ние като призраци ще гледаме отгоре младите, които са след нас и ще се питаме - аз ще казвам: "Мислиш ли, че пишат добре?", а ти ще казваш: "Мислиш ли, че говорят добре?". Мисля, че през цялата вечност ще се забавляваме", сподели Ерик Еманюел Шмит.

А Мариус Донкин издаде, че на неговия юбилей тайно честваме и 60-та годишнина на френския гост. Шмит ще празнува юбилей на 28 март.

 
Поздравления, цветя и подаръци Мариус Донкин получи и от председателя на парламента Цвета Караянчева, вицепрезидента Илияна Йотова, председателя на Комисията по култура в Нароното събрание Вежди Рашидов, министъра на културата Боил Банов, кмета на София Йорданка Фандъкова, посланика на Русия Анатолий Макаров, посолствата на Франция, Белгия и Саудитска Арабия.

Директорите на всички столични и извънстолични театри бяха изпратили пищни кошници с цветя, а някои от тях и лично уважиха юбилея на колегата си.