Мариус Донкин поиска оставката на министър Наско (НА ЖИВО)

Новини
11:34 - 12 Април 2022
2711
Мариус Донкин поиска оставката на министър Наско (НА ЖИВО)

Доскорошният директор на Народния театър Мариус Донкин поиска оставката на министъра на културата Атанас Атанасов и оспорва процедурата по избирането на нов шеф на Народния театър, като Донкин нарече гавра и подигравка на пресконференция.

„Самият министър е казал, че тези нарушения не са толкова страшни. Категорично не приемам тази подигравка и тази гавра. В този смисъл, аз искам оставката на този министър", каза Донкин.

„Бях склонен да приема младостта, незнанието, но не мога да си обясня съществуването на това място без опит, без възможност да реализираш тази промяна. В този смисъл за мен това не е промяна, а подмяна. Рестартирайте политиката си за културата. Това е моето уважение към вас“, каза Донкин.

Министерството на културата обяви официално резултатите от конкурса за кандидати да оглавят Народния театър, според който Василев е на челна позиция. На второ място е останал режисьорът Бойко Богданов. Донкин и актьорът Сава Драгунчев изобщо не са били класирани.

Резултатът от конкурса стана известен още в началото на месеца, но министър Атанас Атанасов обяви, че не е подписал протокола за назначаването на Василев заради съмнения за нередности при провеждането на конкурса.

По думите му един от кандидатите е бил в нетрезво състояние, а един от членовете на комисията е напуснал преди края на конкурса. Затова е разпоредена проверка.

Днес обаче от министерството обявиха вече официално, че Василев поема трупата на Народния театър, както и имената на новите директори на още 6 трупи.