Мариус Куркински разплака 8000 зрители в "Арена Армеец" (снимки)

Култура
17:20 - 22 Декември 2019
9941
Мариус Куркински разплака 8000 зрители в "Арена Армеец" (снимки)

Над 8000 зрители се смяха и плакаха с Мариус Куркински в събота вечер, когато феноменалният актьор за пръв път изигра юбилейния си моноспектакъл „Мариус 50“ в столицата, след като преди дни го бе показал във Варна, Пловдив и Бургас. Постановката е в чест на юбилея на Куркински. Залата бе препълнена до козирката със заклети почитатели на Куркински.

„Арена Армеец“ не е идеалното място за театър - актьорът обикновено изглежда като точица, но, подпомогнат от големия екран зад него и от още няколко на тавана, Мариус с излизането си на сцената овладя напълно със своята енергия пространството и душите на присъстващите. Цели два часа и 15 минути продължи магията на Куркински, която напълно обхвана присъстващите. Цялата зала се просълзи на два пъти, чувайки емоционални монолози от върхови постановки на гения.

Моноспектакълът „Мариус 50“ проследява целия творчески живот на феноменалния Куркински, който още преди четвърт век той изведе до виртуозност. Включени са фрагменти от 9 от неговите общо 11 моноспектакъла – без „Евангелие по Матея“ и „Песен на песните“, които са по библейски текстове. След като откри за себе си вярата и Бога, артистът реши, че няма право да произнася тези свещени думи публично.

Подборът, който актьора бе направил, е огледало на духовното му израстване през годините. Мариус започна с откъс от първия си моноспектакъл „Дон Жуан“ по Молиер (1993), отправяйки сам към себе си призива „Покайте се!“, за да завърши с най-скорошните: „Черното пиле“ по Хайтов, „Юбилей“ по Чехов и „Сънят на смешния човек“ по Достоевски. В последните сцени той изповядва този сън и своята надежда, че не е невъзможно сбъдването му – да се открие планета в края на Слънчевата система, населена не с мразещи се, а с непрегрешили хора, които обичат ближния си така, както обичат себе си. Междувременно, увличащ в смеха и свръхизразителен в драматичното, Мариус преживя пред аудиторията части от „Дамата с кученцето“, свързана с емблематичната миниатюра „За вредата от тютюна“ на Чехов, „Сънят“ по Джулиан Барнс, „Самият човек“ по Андрей Платонов, както и българските характери от „Сътресение“ и „Български разкази“ по Хайтов и Ангел Каралийчев...

В спектакъла прозвучаха и две песни - легендарната "Ти-ри-ри-рам", която превърна Мариус Куркински в попкултурен феномен в средата на 90-те години на миналия век, и песента на шута от „Дванайсета нощ“ на Шекспир. 

След дългите аплодисменти Мариус бе поздравен с послание от продуцента си Кирил Кирилов“, както и от директора на Народния театър Мариус Донкин. Той бе изпратил икона на Свети Иван Рилски на своя съименник, която Куркински с вълнение и поклон целуна.

„Снощи в „Арена Армеец“ изживях смисъла между нас! Обичам ви“, написа по-късно актьорът в своя профил във Фейсбук.

Публиката дълго аплодираше Мариус Куркински