Мариус Куркински: Сега е време да се обърнем към себе си

Култура
11:01 - 27 Март 2020
2265
Мариус Куркински: Сега е време да се обърнем към себе си

Сега е време да се обърнем към себе си, време за преосмисляне на всичко. Това заяви пред БГНЕС режисьорът и актьор Мариус Куркински, който в Деня на театъра, пуска за онлайн гледане моноспектакъла „Черното пиле“.

Моноспектакълът по разказа на Николай Хайтов ще бъде достъпен чрез платформата Fanstream.bg днес от 20:30 часа за период от 72 часа. Режисьорът обясни, че записът е на стотното представление от Зала 1 на НДК, което е изиграно на 19 април 2019 г.

„Сигурен съм, че има хора, на които им липсва театъра – онези, които вече са го гледали може би ще им бъде интересно да го видят отново, а онези, които не са, ако имат време, ще ми бъде приятно да го видят“, сподели Куркински какво го е подтикнало да предостави на зрителя записа на предпоследния си моноспектакъл преди юбилейния „Мариус 50“.

„Аз много обичам този моноспектакъл, този автор. Мисля, че е уместно в момента да се обърна с неговите думи, защото Хайтов е един от големите наши автори, който демонстрира много обич към народа си и грижа към него. Неговите думи ще бъдат полезни в момента“, каза още Мариус Куркински, който пресъздава текстовете на Хайтов максимално непокътнати.

Според режисьора „Черното пиле“ по някакъв начин е свързано с днешната криза, там също става дума за общество в криза. Разбира се има и хумор.

В ситуацията на извънредно положение и социална изолация, Мариус Куркински смята, че е рано да се говори за театър и как ще продължава той.

Според актьора живото изпълнение и причината, поради която хората идват в театъра – да са там, в сградата, в залата, жив човек да играе пред тях – това не може да се сравни.

Въпреки това онлайн представленията в дните на извънредно положение са утеха и радост. „Защото зрителите ще видят друг тип изпълнения, друг тип присъствие – най-малкото ще сравнят за себе си, а и актьорите няма да остават пасивни“, заяви още Куркински.

„Сега има по-важни неща. Според мен всеки нормален човек трябва да осъзнава, че сега е време за преосмисляне на всичко. За мен ситуацията съвпада по някакъв начин и с Великия пост – стихването и смирението в момента са най-важни. Да се помага – кой с каквото може“, сподели актьорът с уточнението, че не преиграва.

„Молитвите ми, съпричастието ми и благодарността ми са обърнати към лекарите и доброволците. Сега повече трябва да се говори за хората, които помагат с телата си, със силата си, с работата си, със себеотрицанието си“, заяви Куркински и посочи, че кризата е обща, защото тя засяга всеки един.