Мария Габриел е на посещение в Йордания

Външният министър е на визита по покана на колегата си Айман Ал-Сафади

Новини
10:59 - 24 Февруари 2024
1626
Мария Габриел е на посещение в Йордания

Външният министър Мария Габриел ще бъде на официално посещение в Хашемитско кралство Йордания по покана на заместник министър-председателя и министър на външните работи Айман Ал-Сафади, съобщиха от Външно министерство.

Вицепремиерът г-жа Мария Габриел ще бъде приета на аудиенция от Н.К.В. Крал Абдулла II, Крал на Хашемитско кралство Йордания.

Целта на визитата е идентифициране на нови възможности за задълбочаване на двустранното сътрудничество, основано на общи интереси и ценности.

Йордания е важен партньор на България в региона на Близкия изток. На 9 октомври 2024 г. се навършват 60 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Фокус се поставя върху сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната по линия на противодействието на тероризма и радикализацията.

В тази връзка през настоящата година страната ни има готовност да поеме домакинството на среща на върха в рамките на „Процеса Акаба". Инициативата е стартирана от крал Абдулла II през 2015 г. и включва поредица от международни срещи, насочени към укрепване на сътрудничеството и координацията в борбата с тероризма.

Йордания се нарежда и сред традиционните търговски партньори на България в региона на Близкия изток и Северна Африка с потенциал за развитие. Страната е важен партньор на ЕС и НАТО.