Мария Габриел: Няма данни българка да е пленник на "Хамас"

Проверени са всички канали на информация, но сред заложниците няма наш сънародник

Новини
15:50 - 18 Октомври 2023
1545
Мария Габриел: Няма данни българка да е пленник на Хамас

Няма данни за пленена от "Хамас" българка, каквато информация излезе в някои медии вчера, потвърди след заседанието на Министерски съвет (МС) вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

В медиите се появи име на жена, за която се твърдеше, че може би е заложник. Проверихме в базата данни на МВР, човек с такова име няма, заяви и премиерът Николай Денков. Проверени са всички канали на информация, като нищо подобно не било открито, добави той.

"По данни на задграничните ни представители в региона в момента 37 български граждани и членове на техните семейства са поискали напускане на региона", каза още Габриел.

Външният министър увери също - българските институции са в постоянен контакт с колегите си от региона, както и с хората с български паспорти там, но към момента граничният пункт между Газа и Египет не е отворен.

Освен това - днес МС е решил да предложи на президента Радев да назначи извънредни и пълномощни посланици в следните дипломатически мисии - Париж, Канбера, Лондон, Сеул, Джакарта, както и в украинската столица Киев.

В края на брифинга си Мария Габриел даде и информация относно казуса с българските моряци от кораба "Рожен", намиращи се в Израел.

"Последната ни информация е, че смяната е кацнала в Тел Авив, спокойна е обстановката, предвиден е полет, който да излети до София с 4-мата моряци, обясниха от кабинета.