Мария Габриел уреди $20 милиарда от Бил Гейтс

Еврокомисарят и създателят на "Майкрософт" договориха финансиране за наука и клинични изпитания

Новини
16:37 - 09 Октомври 2019
1956
Мария Габриел уреди $20 милиарда от Бил Гейтс

Еврокомисарят Мария Габриел обсъди работата на Европейската комисия за по-висок бюджет за приоритетите в областта на изследванията и иновациите със създателя на "Майкрософ" Бил Гейтс. Да се създадат мостове между ЕС и Африка, които да дадат по-добър достъп ва всички до качествено здравеопазване и чиста енергия - това е бил акцентът на разговора в Брюксел. Милионерът филантроп е обещал да увеличи своята част от бюджета с 20 милиарда долара на година. 

Габриел проведе разговар с филантропа милионер в рамките на ресора си "Иновации и образование", който поема от 1 ноември със старта на новата Еврокомисия. 

Двамата са обсъдили как да се задълбочи сътрудничеството по общи приоритети за научноизследователска и развойна дейност за глобално здраве и чиста енергия.

Приоритет в разговорите са били съвместното финансиране за клинични изпитвания на лекарствени продукти срещу инфекциозните заболявания, засягащи предимно Африка на юг от Сахара. Коментирали са гъвкаво финансиране на стратегически изследвания за болести, свързани с бедността.

Комисар Габриел отбеляза, че Европейската комисия вижда това партньорство в контекст на Глобалното здравно партньорство с държавите-членки и африканските страни и може да бъде в рамките на бъдещата програма „Хоризонт Европа“.

Двамата разискваха и важността на бюджета за изследвания и иновации във връзка с изпълнението на „зелената сделка“. Фондацията на Бил Гейтс възнамерява да увеличи своята част от бюджета с 20 милиарда щатски долара на година.

„Нужно е да развием по-тясно сътрудничество между множество участници на инвестиционния фронт, за да се превърнат политическите приоритети в инвестиционни стратегии. Това е от съществено значение, за да имаме пробивни иновации в полза на компаниите и гражданите ни и за отговор на предизвикателствата на климата и енергията“, заяви българският еврокомисар Мария Габриел.

Габриел е провела среща и с големия предприемач и хуманист заедно със сегашния отговорник в ЕК за иновациите - комисаря Карлош Моедаш.

Бил Гейтс е посетил и сградата на Европейския парламент, където е провел среща с членове от различни националности и политически групи.