Мария Спирова: Има голямо объркване за ваксините

Новини
09:16 - 04 Февруари 2021
4307
Мария Спирова: Има голямо объркване за ваксините

„Има голямо комуникационно объркване по отношение на ваксините, в това число и за ваксината на "АстраЗенека“, каза Мария Спирова, която живее и работи във Великобритания.

Спирова беше доброволец при изпитанията на тази ваксина. За БНР тя коментира конфликта около ваксините на "АстраЗенека".

„Това объркване се дължи на факта, че Европейската комисия трябваше да даде бързо обяснение на проблемите с доставките и плана за паневропейска ваксинация. Това е дебют на ЕК и наднационална здравна политика.

Това, че имахме европейска поръчка за ваксини, е голямо благо, колебания няма, че това беше верният път напред, за да се избегне ваксинен национализъм и всички страни да имат равен достъп до ваксините“, подчерта Спирова.

Спирова посочи още, че ЕК е искала да спаси своето пилотно дело в здравната политика. Според нея всички производители значително са се надценили – "Защото имаше забавяне и при другите две ваксини, не само при "АстраЗенека". Фиксацията към нея дойде поради търканията от пресния Брекзит."

„Иначе във Великобритания имаме 10 милиона души ваксинирани, при политика на поставяне на една доза и даване на втора доза след 12 седмици, за което пък има добри данни за "АстраЗенека", че се увеличава крайният ефект от ваксинирането.

По въпроса за това да не се ваксинират хора над 55 години с ваксината на "АстраЗенека" Спирова заяви:

„За мен това е крайно изненадващо, защото Европейската агенция по лекарствата издаде пълно разрешение на ваксината на "АстраЗенека" без условия за възрастови групи, от тук насетне как действат отделните държави – те трябва да обяснят защо няма да ваксинират възрастните хора.

Когато сравним процентното съотношение на участниците доброволци възрастни хора при изпитанията на "АстраЗенека" – те там са по-малко от тези участвали при ваксината на „Пфайзер“.

Но това е различно от това дали ваксината работи добре при възрастните хора - данните са, че работи изключително добре. Само че има по-малка представителна извадка за участниците в тестването при ваксината на "АстраЗенека", зяви още Спирова.

По думите на Спирова проблемите на руската ваксина "Спутник" са същите като тези на "АстраЗенека" по отношение на това колко възрастни хора са участвали в изпитанията, защото и там процентът е 10-12 на сто участиници възрастни хора.