Мария Захарова: Как така САЩ знаят, че не Украйна стои зад атаката?

Новини
22:10 - 22 Март 2024
11769
Мария Захарова: Как така САЩ знаят, че не Украйна стои зад атаката?

Русия поиска от Съединените щати, ако знаят със сигурност, че Украйна не е замесена в масовата стрелба с поне 40 жертви в Подмосковието, да споделят съответната информация. По-рано говорителят на Белия дом за националната сигурност Джон Кърби каза, че "към момента няма каквито и да било индикации, че Украйна или украинци са замесени".

"Белият дом заяви, че не вижда признаци, че Украйна или украинци са замесени в терористичната атака в Москва. На каква база служителите във Вашингтон си правят някакви заключения насред трагедия за нечия невинност?", каза говорителят на външното министерство Мария Захарова. 

Според нея, ако Вашингтон има информация, тя трябва да бъде споделена и че ако САЩ няма информация, не трябва да говори по този начин.

По-рано този месец САЩ предупредиха за риск от терористична атака в Русия - предупреждение, към което се присъединиха и няколко европейски държави. Преди малко директорът на Фонда за борба с корупцията (ФБК) Иван Жданов обърна внимание на коментари на българския журналист Христо Грозев, че предупреждението е засягало "Ислямска държава в Хорасан". Не се посочват подробности, но това е групировка, враждебна на управляващите талибани в Афганистан, с които Русия поддържа контакти.