Марко Ройс - флагът на Борусия

Нападателят се превърна в легенда на клуба от Дортмунд

Спорт
20:47 - 01 Юни 2024
7113
Марко Ройс - флагът на Борусия

Марко Ройс приключва бляскавата си кариера в Борусия Дортмунд. Тази вечер нападателят ще се сбогува със своята "жълто-черна" любов. Ще го стори на легендарен стадион, какъвто е "Уембли", а съперник на неговия тим ще бъде Реал Мадрид. Сблъсъкът ще определи новият носител на трофея в Шампионската лига.

Сега Дортмунд трябва да се подготви за най-голямото си предизвикателство - срещу отбор, който е превърнал това състезание в свое. Съставът от Бундеслигата обаче преодоля множество препятствия през сезона и ще се радва на възможността да поправи грешките отпреди 11 години.

Това ще бъде особено емоционална вечер за Марко Ройс, който наскоро обяви, че ще напусне клуба през лятото. Финалът е 429-ият в кариерата му - четвърти в списъка за всички времена след Михаел Цорк, Хумелс и Роман Вайденфелер - и най-определящият в живота му.

Той и Хумелс са единствените двама останали и тъй като бъдещето на втория също е под въпрос с наближаването на края на договора му, националният стадион на Англия би могъл да бъде фон за най-подходящото сбогуване. Като цяло това обещава да бъде незабравимо събитие, а най-високото стъпало на почетната стълбичка е на една ръка разстояние.

Ройс е легенда на Борусия Дортмунд, който може да се похвали със 168 гола и 128 асистенции във всички състезания, откакто се завърна в родния си клуб от Борусия Мьонхенгладбах през 2012 г.

Той спечели три Суперкупи на страната и две Купи на Германия, а през 2013 г. загуби финала на Шампионската лига срещу Байерн Мюнхен. Пак в Лондон.

Преди началото на сезона 2023/24 г. Ройс преотстъпи капитанската лента на Емре Джан, преди да разкрие, че това ще бъде последният му мач с "жълто-черната" фланелка.

1. Скромно начало

Роден в Дортмунд на 31 май 1989 г., първият клуб на Ройс е местният Пост Дортмунд, към който се присъединява като четиригодишно момче. Неговият бивш треньор Андреа Шюрман си спомня как Ройс е прекарвал почти всеки свободен момент, ритайки топка.

"Той винаги е обичал да играе, било то тук или вкъщи. Беше добър с топката и повече от добре се справяше в отбора", сподели Шюрман.

2. Ранно започване

След като се записа в първия си клуб на толкова ранна възраст, бъдещият германски национал бързо се вманиачава по футбола.

"Вкъщи използвах мандарини и ябълки като футболни топки, така че това помогна на родителите ми да решат да се присъединя към отбора", признава той.

През 1996 г. Ройс се присъединява към младежката академия на Дортмунд, но в крайна сметка му казват, че слабото му телосложение ще му попречи да стане професионалист.

Това го кара да замине за Рот-Вайс Ален, за да играе редовно футбол.

"Беше много болезнено за мен да напусна, казва той през 2013 г. - Когато прекараш цялата си младежка кариера в един клуб, искаш да направиш следващата стъпка - особено когато подкрепяш този отбор".

3. Спасител на Гладбах

През лятото на 2009 г. той подписва с Борусия Мьонхенгладбах и оформя непосредственото бъдеще на клуба. През 2011 г. вкарва решаващия гол, който помага на "жребците" да избегнат изпадане, а през 2011/12 г. отбелязва 18 пъти - все още личен рекорд за него в един сезон.

Това осигурява на "бяло-зелените" четвърто място и участие в квалификационната фаза на Шампионската лига.

4. Голяма мъка

Международната кариера на Ройс започна добре, тъй като той взе участие и отбеляза гол на ЕП 2012 по пътя на Германия към полуфиналите. С наближаването на Световното първенство през 2014 г. хитрият нападател беше във върхова форма.

През втората половина на сезон 2013/14 той вкарва осем гола в лигата и дава пет асистенции, но мечтите му са разбити само няколко дни преди турнира, когато получава контузия на глезена в приятелски мач срещу Армения. Германия продължи, за да печели четвърта Световна купа без него.

Историята се повтори и преди първенството на Стария континент през 2016-а, когато контузия в края на сезона извади Ройс от участие в още един международен турнир. Вместо това атакуващият универсален футболист изигра втория си голям турнир на Световното първенство през 2018-а, като започна два от трите мача на Бундестима в групата и вкара гол срещу Швеция при единствената им победа в Русия.

Звездата на Дортмунд пропусна по свой избор ЕП 2020, но се завърна, за да помогне на страната си да стане първият отбор, класирал се за Световното първенство през 2022 г. - турнир, който също беше принуден да гледа по телевизията поради контузия на глезена.

5. Подкрепа на Марио Гьотце

Докато Ройс се размина със славата на Световната купа, най-добрият му приятел Марио Гьотце изживя мечтата на всеки млад футболен фен, като вкара победния гол във финала срещу Аржентина през 2014 г.

Той посвети победата на отсъстващия си приятел, като по време на празненствата носеше фланелка с името на Ройс на гърба около терена.

6. Капитан и идол на младежите от BVB

Преди началото на сезон 2018/19 Лусиен Фавър за първи път обяви Ройс за капитан на клуба от Дортмунд. Той се превърна в еталон за подражание на изгряващия млад отбор на BVB, особено на бившия си съотборник Джейдън Санчо.

"Гледам на Марко Ройс, защото той е много голям играч - гледам на него като на идол, каза крилото на Англия. - Хубаво е той да е на терена, да ми говори и да ми дава съвети, защото когато ми казва нещо, аз го слушам".

Бившият треньор на Дортмунд Марко Розе беше друга ключова фигура, която похвали влиянието на лидера на клуба.

"Той е нашият капитан и играе и се държи като такъв, каза Розе през октомври 2021 г. - Марко е изключителен футболист, който поставя отбора на първо място".

7. Благотворителност

Звездата на Дортмунд често остава извън светлината на прожекторите извън терена, но винаги се отблагодарява на тези, които имат по-малко късмет от него.

От няколко години насам той редовно посещава деца в болници в Дортмунд в рамките на схемата "ELTERNTREFF" ("Родителска среща").

Ройс подкрепя деца, болни от левкемия и тумори, и също така дарява част от печалбата от своята линия дрехи "MRXI" за благотворителност. Междувременно през март 2020 г. той и съпругата му дариха 500 000 евро, за да помогнат на малки предприятия, базирани в Дортмунд.

8. Част от "Клуб 150"

Преди да се завърне в Дортмунд, Ройс имаше впечатляващ рекорд, като в 109 мача за "жребчетата" влезе в голмайсторската листа 41 пъти. До август 2018 г. той отбеляза 100-ия гол в кариерата си в Бундеслигата - закръгли резултата при успеха с 4:1 срещу РБ Лайпциг.

В деня на откриването на кампанията 2021/22 Ройс постига още един важен етап, когато се разписва при победата с 5:2 над Айнтрахт Франкфурт. Той стана едва петият играч в историята на клуба, достигнал цифрата от 100 гола в Бундеслигата с фланелката на Дортмунд.

Ройс обаче е известен с това, че е отборен играч и страхотен реализатор. Ето защо е подходящо, че през октомври 2021 г. той записа своята 100-а асистенция за Борусия Дортмунд. Като подготви победното попадение за Юлиан Бранд при успеха с 2:1 над Аугсбург, той стана единственият играч, който има поне 100 гола и 100 асистенции за Дортмунд в Бундеслигата.

Повече щеше да дойде в 25-ия кръг от сезон 2022/23, когато се разписа два пъти при разгрома на Кьолн с 6:1, за да стане водещият голмайстор на клуба за всички времена в ерата на Бундеслигата със 161 попадения, изпреварвайки бившия спортен директор Михаел Цорк - и отбелязвайки общо 150-ия си гол в Бундеслигата, на 33-годишна възраст.

9. Звезда от корицата на ФИФА

Начинът, по който Ройс играе - да се втурва през пролуките и да разгадава защитата с визия и остра игра с крака - го прави популярна фигура по целия свят. Това беше подчертано още повече през 2016 г., когато той стана звезда на корицата на компютърната игра FIFA 17.

Нападателят на Дортмунд беше избран, след като се класира на първо място в публичното гласуване, изпреварвайки Хамес Родригес и Еден Азар.

10. Би могъл да бъде пилот

Като футболист Ройс често е летял нависоко, достигайки до финала на Шампионската лига през 2012/13 г. и спечелвайки купата на Германия през 2016/17 г. и 2020/21 г. с Дортмунд.

За човека, обявен за "Футболист на годината" в Германия през 2012 и 2019 г., обаче всичко можеше да се развие по съвсем различен начин.

"От ранното си детство съм очарован от летенето, казва той през 2012 г. - Тогава винаги съм искал да стана пилот. Обичах да летя като дете и продължавам да го правя и днес".

Ройс обяснява, че идеята да види толкова голяма част от света и да се запознае с много различни култури е част от привличането, въпреки че намира за интересна и механиката на работата. Въпреки това той не е разочарован от крайния си избор на професия.

"Имам най-добрата работа на света", казва той.