Мартин Димитров: Държавните бензиностанции са грешка, ще ни струват 500 млн. лева

Решението е да се намалят ограниченията за създаване на новите данъчни складове, твърди икономистът

Новини
13:30 - 26 Май 2020
1384
Мартин Димитров: Държавните бензиностанции са грешка, ще ни струват 500 млн. лева

Държавните бензиностанции ще са голяма грешка и ще ни струват около 400-500 млн. лв. Ще ги платим всички ние. Нелепо е, че държавата не е успяла да регулира пазара досега със структурите, с които разполага, но сега решава да строи бензиностанции. Това заяви пред Би Ти Ви бившият лидер на СДС Мартин Димитров. 

Икономистът обясни, че у нас има най-много бензиностанции на 1 милион души население. Около 400 бензиностанции се падат на 1 милион българи. Във Франция те са 200, а в Румъния още по-малко.

"Решението е да се намалят ограниченията за създаването на новите данъчни складове", допълни икономистът.

Проблемът е в достъпът до данъчно акцизните складове, не в броя на бензиностанциите, смята експертът.

Трябва да се облекчи самата процедура по създаване на нов склад, те да бъдат регулирани, а обществени доставчици трябва да публикуват в края на всеки месец свободните количества, за да е ясно къде и как може да бъде направен истинският достъп, каза още Димитров.

Според него да се използват държавните складове е единствената добра тенденция.

„Но тя не е достатъчна, защото в законопроекта пише, че ако сте бизнесмен и искате достъп до данъчен склад и той ви бъде отказан, това, което трябва да направите, е да отидете в Агенция „Митници“, да се оплачете и те едва ли не стават ново полицейско звено, отиват да разследват защо ви е отказан достъп. Само че една система ако не работи автоматично, без да се налага участието на полицейско звено, така няма да стане“, заяви Димитров.

"Пазарът трябва е да изграден така, че постоянно да има нови данъчни складове, конкуренция и нови "играчи". Държавата не е успяла да регулира пазара досега със структурите, с които разполага, но сега решава да строи бензиностанции. Нелепо е", заключи Димитров.