Мартин Михайлов: Не само заведенията могат да бъдат огнища на коронавирус

Ще се опитам да запазя персонала си, твърди собственикът на популярните "Строежа" и "Терминал 1"

Новини
14:35 - 29 Ноември 2020
1387
Мартин Михайлов: Не само заведенията могат да бъдат огнища на коронавирус

„За пореден път затваряме целия бизнес. Служителите за момента няма да ги освобождаваме. Ще се опитаме да се възползваме от някои от мерките, макар сумите да не са особено високи, все пак са нещо на фона на нищото, което ни очаква“, заяви пред Би Ти Ви Мартин Михайлов - собственик на популярните софийски заведения "Строежа" и "Терминал 1".

„През последните 7-8 месеца натрупахме много негативен опит, но в крайна сметка свикваме със ситуацията, знаем, че тя е наложителна и ще се опитаме да изчакаме с минимални загуби да премине този период“, каза Мартин.

По неговите думи бизнесът му не е успял да се възстанови след затварянето през март. Загубите са различни за различните му обекти. Единият клуб, който е пострадал е с близо 800 места и около 40 души персонал.

„Наложи се да съкратим всичките си служители. Някои се преориентираха към друга работа. Може да са взели правилното решение“, каза Мартин.

След повторното отваряне, той е създал нов екип, възприема служителите си като приятели и ще се опита да ги запази.

Мартин се е надявал, че ще може да компенсира част от загубите през лятото, но това не е станало, защото по-принцип този сезон е слаб, а за клубовете в София най-силни са месеците между октомври и декември.

През изминалите месеци натрупахме задлъжнялост, срещнахме разбиране от наемодатели, но с постъпленията трябваше да покриваме дългове, разказа Мартин.

Що се отнася до твърденията, че заведенията могат да се превърнат в огнища за разпространение на COVID-19, Михайлов отбеляза, че „потенциал за такива неща има, но не само в заведенията, в които условията не се променят“.

От 50 души персонал в неговите клубове само четирима са заболели и те са били заразени не на работа, а от партньори и съквартиранти.

По въпроса за сивия сектор в бранша и собствениците на заведения, които не плащат осигуровки, Михайлов каза, че не може да коментира за всички свои колеги, но през последните години секторът се е изсветлил, а доста често в миналото спестяването на осигуровките е било по взаимно желание на работодатели и работници, но настоящата ситуация е доказала, че е неправилно.