Мартин Нотариуса поискал 300 бона от Сашо Апашо, за да не го съдят за ЦСКА

Новини
07:18 - 09 Февруари 2024
7327
Мартин Нотариуса поискал 300 бона от Сашо Апашо, за да не го съдят за ЦСКА

Десет дни след убийството на Мартин Божанов – Нотариуса не спират да излизат нови смайващи разкрития за бандитската му дейност. Божанов беше обвинен посмъртно от бившия президент на ЦСКА и лидер на партията "Българска Социалдемоклация - Евролевица" Александър Томов, че е предлагал услугите си по знаковия съдебен процес за източването на 36 млн. лв. от „Кремиковци“ и футболния гранд от Борисовата градина.

В интервю пред БНТ Томов, известен в спортните среди с прозвището Сашо Апашо, разказа, че сенчестия брокер в съдебната система е обещал делото срещу него да бъде смачкано срещу „хонорар“ от 300 000 лв.

Според разказа на Сашо Томов, той се срещнал с Мартин Божанов – Нотаруса преди повече от 10 години, малко след като срещу него са повдигнати обвинения за огромни финансови злоупотреби в мметалургичния комбинат „Кремиковци“ и кражби в ЦСКА, довели до отнемането на лиценза на „червените“  и изваждането им от европейските клубни турнири през 2008 г.

Мартин Нотариуса предложил услугите си на Сашо Апашо малко преди Софийския градски съд да го осъди на първа инстанция на 9 г. затвор през януари 2011 г.

,Обади ми се един известен футболист, каза ми, че имат връзка тука. Това дело може да бъде свалено, смачкано“, твърди Александър Томов. Така се стига до среща  Мартин Нотариуса в близост до бившето кино ,,Изток“. Според Томов, той разпознал брокера на влияние в съдебната система едва след убийсгвото му, след като видял снимката му.

,Той се държеше доста дискретно в същото време демонстрираше голямо влияние", посочва Александър Томов. ,,В началото всичко беше много благородно, че делото е фалшиво и те ще помагат да се премахне. След като стана ясно, че искат пари спряхме разговора", твърди политикът.

След дълги години Сашо Томов си спомни, че Мартин Нотариуса му поискал 300 000 лв., за да не бъде осъден за финансови злоупотреби в ЦСКА и "Кремиковци".

,,Беше казано 300 хиляди. След като реагирах ми се заяви, че може да се даде аванс и след това като има резултат, добави Томов.

След отказа да бъдат платени пари, Сашо Апашо е предупреден, че го очаква дълъг процес. След това с него се свързват още двама души в ролята на ,,брокери" - адвокат и вече бивш прокурор. Томов и до днес не знае дали тези хора имат някаква връзка с кръга, гравитиращ около Божанов. Думите на Нотариуса обаче се сбъдват.

На първа инстанция Томов е осъден на 9 години затвор, след това Апелативният съд връща делото за ново разглеждане. Казусът приключва с оправдателна присъда, но преди това престоява с години в съдебните зали. Така Томов осъжда прокуратурата да му плати 50 хиляди лева обезщетение.

Сашо Апашо в съда след произнасянето на оправдателната му присъда на втора инстанция.

Дали разказното от Сашо Апашо отговаря напълно на истината, ще остане неизяснено завинаги заради екзекуцията на Мартин Божанов. През годините обаче Томов е поддържал разнородни и взаимноизключващи се версии за приключилия с оправдателна присъда съдебен процес срещу него.