Масажи и контрастни душове борят целулита

Пийте много вода и избягвайте захарта, съветват специалистите

Стил
16:41 - 14 Ноември 2019
4721
Масажи и контрастни душове борят целулита

Един от най-големите врагове на жените е целулитът. Може би се притеснявате от портокаловата кожа по задните части и бедрата, но сега може да противодействате на този процес само с няколко правилни стъпки. Без да купувате скъпи мазила и да плащате за антицелулитни масажи, лесно може да преборите този проблем в няколко стъпки.

Що е то целулит?

Това, в което трябва да сте убедени е, че целулитът е нещо напълно естествено и почти всички жени - ниски или високи, дебели или тънки - го имат. Появата на кожата, която е известна още като портокалова кора, се причинява от специалната структура на съединителната тъкан, която имат жените. По дупето и бедрата, където често се съхраняват повече мазнини, това е особено забележимо.

Целулитът обаче не е заболяване и въпреки че чисто козметичният проблем често се дължи на генетична обремененост, степента на експресия може да бъде облекчена. Но какво помага срещу целулита? По-долу ви представям някои домашни лекарства, съвети и продукти, които можете да използвате за борбата с досадните вдлъбнатини.

Целулитът не причинява болка, но може да се почувства като тежест за засегнатите. Портокаловата кожа се образува предимно при жени: те често имат по-нестабилна структура на съединителната тъкан от мъжете, така че да се виждат нишките на подлежащата мастна тъкан върху кожата.

Разположението на съединителната тъкан е различно, отколкото при мъжете и може да излезе на бял свят като вдлъбнатини по задните части или бедрата. Затова много стройни жени имат портокалова кожа, въпреки че може да е по-слабо изразена. По същия начин женският цикъл може да повлияе колко видими ще са неравностите по кожата: тъй като преди този периода се съхранява повече вода, целулитът обикновено също се засилва.

Ето как да се борите срещу целулита

Съвет 1: Балансирана диета

В борбата срещу целулита трябва да обърнете особено внимание на ежедневните си хранителни навици и начина на живот. Затлъстяването, диетата с ниско съдържание на мазнини и ниските нива на упражнения могат да направят целулита още по-забележим. Също така стресът, тютюнопушенето и прекомерната консумация на алкохол допринасят за факта, че вдлъбнатините ще са все по-видими, защото забавят метаболизма.

Съвет 2: Пийте много вода

Дори и да ви звучи причудливо - пиейки всеки ден два до три литра, вие помагате на тялото си да елиминира задържането на вода, както и солите да се отделят. В резултат кожата на дупето и бедрата също се заглажда. В същото време трябва да обърнете внимание на диета с ниско съдържание на сол. В допълнение, например доматите, бананите и картофите, помагат за поддържане на дренажа на организма.

Съвет 3: Спорт

За да се борите с портокаловата кожа, преди всичко трябва да се уверите, че вашата съединителна тъкан е укрепена, за да поддържа по-добре основната мастна тъкан. Нахлупената съединителна тъкан и прекомерните мастни натрупвания водят до това, че целулитът продължава да се развива. Спортът укрепва съединителната тъкан - упражненията за разтягане, както и дългите разходки или ежедневното бягане може да окаже положително влияние върху малките вдлъбнатини по тялото ви. Също така йога и пилатес са идеално подходящи за борба с целулита.

Кои продукти помагат срещу целулита?

За съжаление трябва да се каже, че много продукти, за които се предполага, че се борят с целулита, нямат реална полза от научна гледна точка. Само на целулитния крем, който стимулира кръвообращението и съдържа кофеин, се приписва лек затихващ ефект, което би могло да се открие и при научни изследвания. В допълнение, витамин А (известен още като ретинол) трябва да помогне за образуването на колаген в тялото, което от своя страна може да укрепи съединителната тъкан. Целулитните кремове действат още по-добре, когато ги масажирате в кожата с кръгови движения и известно налягане. По този начин допълнително стимулирате кръвообращението в тъканта.

Домашен лек срещу портокаловата кожа

По-обещаващи от скъпите кремове са доказани домашни средства, които струват почти нищо: лекувайте се под душа с малък масаж на дупето и бедрата, а също така осигурете редуване с гореща и студена вода за по-добра циркулация на тялото. Кафето на прах също може да накара вдлъбнатините да избледнеят донякъде. Доказано е, че кофеинът има положителен ефект, тъй като има изцеждащ ефект и насърчава загубата на мазнини. Приложете кафето като скраб с малко висококачествен зехтин за оптимален ефект.

Масажи, пилинг, констрастни душове...

Почти всяка жена е засегната и появата трудно може да бъде предотвратена, така че никой да не се срамува от малките вдлъбнатини. Ако все пак искате да направите нещо добро, да се храните здравословно, да сте във форма и да направите разлика с редуващи се душове, масажи или пилинг за кафе - със сигурност ще забележите подобрение във времето. Но също така е важно да останете скептични към целулитните кремове, които обещават истински чудеса без никакво усилие. Разчитайте на продукти, които насърчават кръвообращението и съдържат активни съставки като кофеин или ретинол.