Mашините за гласуване вече са удостоверени

Започва инсталирането на кода на 12 800 устройства

Новини
20:25 - 24 Март 2023
1981
Mашините за гласуване вече са удостоверени

Mашините за гласуване вече са удостоверени и започва инсталирането на софтуера им. След това те ще са готови за изпращане и в секциите зад граница, като това се очаква да започне от утре. За това на 2 април държавата разполага с над 12 800 устройства, съобщават от bTV.

В над 9300 секции в страната ще може да се гласува с машина, а зад граница - в 245 секции. На този вот и у нас, и в чужбина ще има само по една машина в секция.

Устройствата вече са проверени. Днес в защитена среда Министерство на електронното управление

заедно с институтите по стандартизация и по метрология провериха сигурността на машините. Така може да се каже, че те вече са готови за вота.

За да може да гласуваме на машина, то устройството трябва да има инсталиран специален код. На 2 април този код ще е различен в сравнение с предишния вот.

„Имаме нова функционалност, понеже вече нямаме разписки, а имаме бюлетини“, казва експертът по киберсигурност Ясен Танев.

Първата стъпка е написването на техническо задание, което програмисти превръщат в код. Този код се превръща в друг, четим само от машина и включващ операционна система, софтуер за гласуване и други компоненти.

Кодът вече е готов и машините са сигурни, обявиха за bTV от Министерство на електронното управление. Този, който пази и отговаря за кода е ЦИК.

„Този код днес беше заключен. Ключът е разделен на три части, като всяка една от партиите се подписа в три различни плика и се запечата“, обясни зам.-министърът на електронното управление Атанас Мазнев.

На предстоящия вот обаче резултатите няма да се вземат от самата машина и тя няма да печата протокол, защото ще се броят само пуснатите в урната бюлетини. А честността на вота вече ще се гарантира и с видеонаблюдението при броенето на бюлетините.

"Никой няма да бъде снимам по време на гласуването. Тези устройства ще бъдат включени в края на изборния ден. Ние препоръчахме на СИК да не се показва бюлетина по бюлетина на устройството“, каза зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.