Машинното гласуване пред провал

Новини
09:20 - 30 Април 2019
1777
Машинното гласуване пред провал

Пореден тежък скандал заплашва машинното гласуване за предстоящите европейски избори. За вота ще са необходими 3000 устройства. Изборът на "Сиела Норма" за доставчик предизвика обвинения за нагласена обществена поръчка и доведе до съдебно обжалване. Това, наред с малкото оставащо време до изборите, отново поставя под съмнение способността на Централната избирателна комисия (ЦИК) да организира машинния вот, пише вестник "Сега". 

Кандидати да доставят техниката бяха "Сиела Норма", "ЛЕКС.БГ" и "Български машини за гласуване" ЕООД. ЦИК обаче отстрани "ЛЕКС.БГ", тъй като офертата му надвишава прогнозната стойност на обществената поръчка от 7,5 млн. лв. с ДДС. "Български машини за гласуване" също беше порязана – според ЦИК устройствата ѝ не отговаряли на техническите изисквания. 

В петък (26 април) "Български машини за гласуване" оспори във Върховния административен съд решението на комисията. Шефът на фирмата Александър Чобанов твърди, че условията на конкурса са нагласени така, че на тях да отговарят само устройствата "Смартматик", които доставя "Сиела Норма". 

"Това са машините, които в Европа отказват да ги ползват след провалите в изборите в Холандия, Белгия и не знам още къде по Европа. Това са машините, които се поддават на хакерски атаки, на зловреден софтуер и които ги смачкаха с валяк", коментира Чобанов в интервю за сайта Actualno.com. 

Делото ще се гледа на 30 април и дотогава договорът за доставка на машините няма да бъде сключен, заявиха от ЦИК. Ако съдът уважи жалбата и се наложи да се прави нова обществена поръчка, това може да доведе до нов провал на машинното гласуване, което и бездруго се натъква на огромна съпротива. Показателно е, че машините не се купуват за трайна употреба, а се наемат за еднократно ползване.