Мащабна акция срещу дрогата в Белгия, има арестувани полицаи

Антверпен се е превърнал във врата за контрабанда на кокаин в Европа

Новини
19:00 - 17 Януари 2024
2324
Мащабна акция срещу дрогата в Белгия, има арестувани полицаи

Белгийската полиция арестува 22 души, трима от които са полицаи, по голямо дело за наркотици, съобщи белгийската федерална полиция, цитирана от "Политико".

Полицията обискира във вторник 45 частни домове и фирми в Брюксел и Антверпен, където бяха иззети "пари, луксозни превозни средства и пистолет", се казва в прессъобщение на федералната полиция.

Арестът следва разследване, което "демонстрира съществуването на трафик на наркотици на няколко нива (от местни сделки до внос/износ)" и накара полицейските сили да "подозират участието на определени лица в уреждане на сметки с огнестрелни оръжия", се казва в съобщението на полицията.

Някои от заподозрените са планирали контрабанда на кокаин в Обединеното кралство "използвайки хеликоптери", се добавя в него.

Белгийските власти обещаха да се справят с трафика на наркотици в страната, където насилието, свързано с наркотици, нараства, особено в Антверпен.

Пристанищният град се е превърнал във врата за контрабанда на кокаин в Европа и е свидетел на рязко увеличение на стрелбите и експлозиите, свързани с наркотици.

Белгийските власти заловиха рекордните 121 метрични тона кокаин в пристанището на Антверпен през 2023 г., според митническа статистика, публикувана от белгийската полиция в сряда.

В Брюксел също се наблюдава нарастване на насилието, свързано с банди и наркотици.

През декември четирима души бяха ранени при стрелба в центъра на Брюксел; местната полиция по-късно заключи, че стрелбата е свързана с банда.

Успоредно с това повече от 120 души в момента са съдени от брюкселски съд в забележително дело срещу трафика на наркотици и оръжия, което идва, след като белгийските правоприлагащи органи разбиха две криптирани комуникационни платформи, използвани от контрабандисти: Sky ECC и EncroChat