Масите в кръчмите вече не може да са с покривки

Новини
21:45 - 02 Юни 2020
4781
Масите в кръчмите вече не може да са с покривки

С маси без покривки, дамаска, подлежаща на дезинфекция, почистване на всеки 20 минути и препарат за ръце на входа отвориха и вътрешната част на заведенията в столицата. Това установи проверка на Българската агенция по безопасност на храните, проведена днес.

Преди дни със заповед на Министерството на здравеопазването беше разрешена работата на вътрешните помещения на заведенията при спазване на строги мерки. Част от тях са свързани с разстояние между масите и столовете в обекта, което трябва да е минимум 1,5 метра, недопускане на повече от 4 души на една маса, инструктаж на персонала за работа с клиенти, носене на маски или шлемове, както и честа дезинфекция на обектите.

Инспектори от агенцията по храните стартираха контрола и за тези изисквания от 1 юни, понеделник. По време на проверката инспекторите преглеждат всички хранителни продукти за това дали не са с изтекъл срок на годност, както и за хигиената и носенето на предпазни средства от персонала. В заведението, което се намира на столичния бул. „Свети Наум“, не бяха констатирани нарушения при физическата проверка. Собственикът на ресторанта съобщи, че от понеделник работи и вътрешната част на заведението, но повечето клиенти предпочитат да седят на терасата. 

Според изискванията, на масите не трябва да има покривки, а столовете и диваните следва да се дезинфекцират щателно.

Бистра Иванова от агенцията по храните коментира, че от отварянето на заведенията се правят проверки и за спазване на противоепидемичните мерки, но засега няма фрапиращи нарушения. Получаваме сигнали от клиентите за нарушения, като неспазване на дистанция, липса на дезинфектант и други, но не са констатирали на място такива.