Масови безредици в Париж при протест срещу полицейското насилие

Органите на реда използваха сълзотворен газ във френската столица

Новини
09:15 - 29 Ноември 2020
1964
Масови безредици в Париж при протест срещу полицейското насилие

Хиляди хора се присъединиха днес към демонстрации в цяла Франция срещу полицейското насилие и спорен нов закон за сигурността, който според правителството има за цел да защити полицаите, предаде БТА.

Протести се проведоха в Париж, Страсбург, Марсилия и Лион.

Изолирани сблъсъци със силите на реда избухнаха в Париж и Рен.

В столицата демонстранти издигнаха барикади и замеряха полицаите с различни предмети. Полицията отвърна със сълзотворен газ и гранати, допълва Ройтерс. Сълзотворен газ бе използван и в Рен.

Във Франция напоследък имаше два примера за полицейска бруталност, привлекли общественото внимание.

В понеделник полицаи агресивно евакуираха мигрантски лагер, а във вторник бе разпространено видео как полицаи бият чернокож музикален продуцент.

Същевременно проектозакон, ограничаващ правото на гражданите да заснемат полицаи на видеозаписи, стана повод за силно недоволство.

Според правителството новият закон трябва да осигури по-добра защита на служителите на реда и да ограничи заснемането на полицейски операции.

Мнозина смятат обаче, че проектозаконът застрашава свободата на медиите.

Правозащитната организация "Репортери без граници" и френският клон на „Амнести Интернешънъл“ призоваха да се присъединят към митинга миналата седмица. Представители на Европейската комисия също изразиха загриженост.

В сряда френските парламентаристи одобриха законопроекта, чието нарушение може да доведе до година затвор и глоба от 45 хиляди евро, а още на следващия ден в социалните мрежи започна да циркулира видео с жестокия побой на чернокож продуцент в студиото му в Париж.

Видео от камерата за вътрешна сигурност, публикувано първоначално от „Loopsider“, показва как трима полицаи влизат в музикално студио. Съдейки по кадрите, в този момент те се опитват да задържат продуцента Мишел Цеклер, който иска да влезе в помещението.

По време на конфликта полицията го бие с ръце, крака и палки. Тогава група хора в студиото изтласкват полицията през вратата, след което използват светкавици и димни гранати. Зеклер също твърди, че по време на побоя многократно е бил подлаган на расови обиди.

След публикуването на видеото полицията заяви, че се е опитала да задържи продуцента, защото е бил на улицата без маска, но той изчезнал в студиото. Според Reuters, Зеклер е признал, че в нарушение на карантинните ограничения във Франция е ходил по улицата без маска и е искал да влезе в студиото, за да избегне глоба.

Френският президент Еманюел Макрон изрази възмущение от действията на полицията. „Кадрите с агресия срещу Мишел Зеклер, които всички видяхме, са неприемливи, всички нас е срам", написа той във Фейсбук. „Във Франция не трябва да има насилие или жестокост, независимо от кого идва. Франция не може да се примири с омразата и расизма".

Макрон заяви, че е поискал от правителството спешно да разработи мерки за възстановяване на доверието в полицията.

Напоследък френската полиция все повече се обвинява в използване на прекомерна сила. Тази седмица импровизиран лагер за мигранти беше разпръснат на площада на Републиката в централната част на Париж. Служителите на реда действаха доста строго, операцията завърши със сблъсъци с мигранти и активисти, които ги защитиха.

В петък премиерът обяви, че законопроектът за забрана на полицейски снимки ще бъде разгледан от независима комисия, но отстъпи на фона на възмущението на парламентаристите. Сега се очаква парламентарната комисия да представи предложенията си в началото на следващата година.