Масови протести от две враждебни помежду си опозиционни партии срещу президента на Тунис

Страната страда от сериозен недостиг на стоки, включително петрол, захар и мляко, наред с продължаващите от години икономически проблеми и трайна безработица

Новини
13:44 - 16 Октомври 2022
2328
Масови протести от две враждебни помежду си опозиционни партии срещу президента на Тунис

Две съпернически опозиционни партии в Тунис проведоха вчера едни от най-големите протести срещу президента Каис Сайед, предава Ройтерс.

Хиляди привърженици на ислямистката партия "Ан Нахда" и Свободната конституционна партия участваха в успоредни демонстрации в столицата Тунис. Те обвиниха Сайед в лошо управление на икономиката и антидемократичен преврат, осъждайки неговите ходове за укрепване на властта във време, когато се засилва общественото недоволство от недостига на храни и горива.

Президентът, който пристъпи към управление чрез укази, след като разпусна парламента миналата година и разшири своите правомощия с приемането на нова конституция, одобрена на референдум през юли, настоява, че мерките са необходими за спасяването на Тунис от годините на криза. Противниците му казват, че със своите действия той подкопава демокрацията.

"Ан Нахда" и Свободната конституционна партия отдавна са врагове, но сега и двете формации са повече съсредоточени върху борбата си срещу Сайед.

Страната страда от сериозен недостиг на стоки, включително петрол, захар и мляко, наред с продължаващите от години икономически проблеми и трайна безработица.

Президентът обаче продължава да има широка подкрепа сред населението, но увеличаващите се несгоди предизвикват недоволство и засилват потока от незаконни мигранти към Европа.