Масови протести посрещат Тръмп в Лондон

Американският президент се среща с Тереза Мей и кралица Елизабет

Новини
12:14 - 03 Юни 2019
2313
Масови протести посрещат Тръмп в Лондон

Американският президент Доналд Тръмп започна важно тридневно посещение във Великобритания. Придружават го хиляда души - повечето представители на едрия бизнес и  съпругата му Мелания Тръмп. Заради пристигането US президента се готвят протести в Лондон, Манчестър, Белфаст, Бирмингам и много други британски градове.

Тръмп бе посрещнат в 11 часа българско време на летище Станстед от външния министър Джеръми Хънт и американския посланик Уди Джонсън. Преди кацането си, 

Преди да кацне на летището, в Туитър Тръмп разкритикува кмета на Лондон Садик Хан, с когото са стари противници.  

Американският президент стартира срещите си с обяд с кралица Елизабет Втора, а кулминацията е  държавният банкет тази вечер в Бъкингамския дворец, на който са поканени около 150 гости с културни, дипломатически и бизнес връзки със САЩ. Трима обаче вече обявиха, че ще бойкотират банкета. Това са лидерът на лейбъристите Джереми Корбин, лидерът на либералдемократите Винс Кейбъл и председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу. Тръмп няма да произнесе реч пред двете камари на парламента тъкмо заради неговата съпротива. 

Утре президентът ще се срещне с премиера Мей, за да говорят по две важни теми - климатичните промени и китайската компания „Хуавей“. Мей изрази разочарование от решението на Вашингтон да се оттегли от Парижкото споразумение за климатичните промени, докато американците имат сериозни възражения срещу „Хуавей“ на британския пазар по съображения за сигурност. В сряда Тръмп и Мей ще пътуват до Портсмут, за да участват в церемонията по отбелязване на 75-тата годишнина от Десанта в Нормандия. 

Преди визитата си в Лондон, Тръмп заяви, че Великобритания трябва да напусне ЕС на 31 октомври без сделка и че на Найджъл Фарадж трябва да бъде отредена роля в преговорите за Брекзит. Президентът е привърженик на Борис Джонсън и открито го подкрепя за следващ премиер на Великобритания.