Масовите безредици в Париж продължават

Те са следствие на стрелбата срещу кюрдски културен център и кафене

Новини
17:31 - 24 Декември 2022
4516
Масовите безредици в Париж продължават

Безредици в Париж след стрелбата срещу кюрдски културен център и кафене, при която няколко души загинаха.След инцидента десетки хора, предимно от кюрдската общност, излязоха на протест. Френската полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите, които хвърляха камъни, бутилки и други предмети срещу силите на реда. Някои от тях скандираха лозунги срещу турското правителство.

По-рано нападателят беше арестуван. Самият той също е бил ранен при нападението. Доскоро е бил задържан след обвинения за атака срещу мигрантски лагер. Властите разследват възможни расистки мотиви за неговите действия.

"Убиецът е с френско гражданство, на 69 години. Не е познат на разузнаването, не е бил и в техните списъци. Не е познат и с някакви прояви на радикализъм", каза вътреншият министър Жералд Дарманин.

Мъжът откри стрелба в 10-и район на френската столица. Хора от кюрдската общност в Париж казват, че са били предупредени от властите за възможни атаки срещу тях. Френският президент Макрон заяви, че кюрдската общност във Франция е станала мишена на "отвратителна атака".

Това не е първият подобен инцидент в Париж. През 2013 г. три кюрдски активистки, включително съоснователката на Кюрдската работническа партия (ПКК) - Сакине Кансъз, бяха застреляни в кюрдски център.