Масово повръщане в хотела на Ветко Арабаджиев по време на европейското в София

„Маринела“ натръшка 70 баскетболистки със салмонела

Новини
15:25 - 18 Юли 2024
5364
Масово повръщане в хотела на Ветко Арабаджиев по време на европейското в София

Огромен гаф на европейското първенство по баскетбол за жени до 20 години, което се проведе преди дни в София, нахално прикрива Българската баскетболна федерация, пише „Уикенд“. Най-малко 70 състезателки и треньори от всички 16 страни участници в надпреварата са били натровени с развалена храна от кухнята на уж 5-звездния хотел „Маринела“, чийто собственик е пловдивският олигарх Ветко Арабаджиев, подсъдим за пране на пари и данъчни измами. 

С чревна инфекция са цели седем момичета от българския национален отбор, разбра още „Уикенд”. Подозренията са, че всички са пипнали салмонела, но официални медицински данни няма, тъй като от Българската федерация по баскетбол (БФБ) се опитват да заметат скандала под килима, за да не уронят своя имидж и този на петзвездния хотел „Маринела”.

По време на престоя си в София (6-14 юли) за европейското първенство дивизия „Б” всички 16 делегации (над 300 души общо) са били настанени в хотела на Ветко Арабаджиев. Оказва се, че това не е никак случайно. Домакинство на такъв форум носи солидни пари на БФБ от европейската баскет федерация (ФИБА). Срещу това обаче трябва да се предоставят добри условия за провеждането на шампионата. И понеже не разполагаме с по-малки кокетни зали за такъв тип надпревари, БФБ компенсира с уж луксозен престой в петзвезден хотел – в случая „Маринела”. Какви пакетни цени са платени и дали от нашата федерация не са икономисали пари, се пази в счетоводна тайна, но в крайна сметка се стига до престъпна небрежност относно храната в хотела, при това в разгара на трудно поносими жеги и летни вируси.

Всичко около първенството върви нормално до 12 юли, когато идва развръзката и финалните мачове за разпределението на местата в класирането. Нашите момичета са далеч от медалите и ден по-късно трябва да спорят за позициите от 9 до 12 място. В петък около обяд от два лагера в хотела се чува, че имат състезателки, които се оплакват от стомашни проблеми. Първоначално паника няма, предполага се, че момичетата са обикаляли из близък мол, където са хапнали нещо, което не им е понесло в жегата. Часове по-късно обаче положението става страховито. Всички делегации изпадат в ужас, след като се разбира, че в „Маринела” върлува масово хранително натравяне. Стомашно разстройство и масово повръщане измъчват най-малко по 5-6 състезателки от всеки лагер, наред с доста от треньорите. Стига се до ужаса много от момичетата да повръщат по коридорите и стаите на хотела от безсилие да се доберат до банята, свидетелстват пред „Уикенд” очевидци на грозната картина. В късните часове се стига до викане на линейки и спешна помощ. 

Реакцията на хората от българската федерация е скандална. Единственото, което им идва на акъл, е да напишат бърза нота до ФИБА с молба оставащите мачове от първенството да се отложат с един ден. Очаквано получават отказ, тъй като всички отбори си имат резервации и полети, съобразени с програмата. 

Делегациите се виждат в чудо, всички са принудени да се спасяват сами за себе си. Медицинските лица са травматолози и разполагат единствено с някакви съмнителни прахчета против повръщане. Най-голяма аларма вдигат от лагера на Швейцария и Австрия, които разполагат с лекари в щаба си. Швейцарският треньор Франсоа Гомес, голямо име в женския баскетбол, се паникьосва при гледката на повръщащите си състезателки. Само че няма доверие на организаторите и нашата здравна система, затова решава да търси помощ по лични канали. Обажда се по телефона на познати в баскетболните среди у нас, за да бъдат осигурени медикаменти със сигурно съдържание. В отборите на Швейцария и Австрия лекарите били на тръни да не стане някоя беля с хапчета, съдържащи забранени от допинг контрола вещества. Всичко това под носа на организаторите. 

Заради поголовното хранително натравяне финалните мачове от първенството са пред провал. В съботния ден повечето отбори нямат намерение да излизат на паркета. България трябва да играе със Словакия, но съперничките отказват да играят и така нашите получават служебна победа. Докато се чака официално решение в залата, на една от най-добрите ни националки – Яна Карамфилова, й прилошава и тя отпрашва към тоалетната. По-късно се разбира, че наред с повръщането е вдигнала над 39 градуса температура. Твърди се, че и помощник-треньорът Таня Гатева също има симптоми и е напуснала залата. Накрая в неделя предстои последен мач с Гърция за 9-10 място, но нашите хвърлят кърпата и губят служебно.

Президентът на БФС Георги Глушков не присъства на церемонията по награждаването на победителите и медалистите. По всичко личи е твърде зает с ангажиментите си на служебен спортен министър и в неделя вечерта няма един час свободно време да уважи девойките. Вместо Глушков в залата бе временният му заместник Филип Виденов, който иначе е изпълнителен директор на федерацията. Заради грандиозния гаф България едва ли скоро ще домакинства на европейско първенство, предричат в баскетболните среди.

За капак от БФБ правят всичко скандалът да се потули – по водещите спортни сайтове у нас няма нито ред за престъпната небрежност в „Маринела”, с която се рискува здравето на десетки момичета и треньори. Твърди се, че на нашите националки и треньорския щаб е било забранено да разгласяват каквато и да е информация около случая. 

Печално известните Ветко и Маринела Арабаджиеви от години са подсъдими за пране на пари и данъчни измами в особено големи размери, като доскоро бяха под домашен арест. В началото на годината се разбра, че НАП е успяла да прибере 100 000 лева от семейните аферисти. Съдебното решение срещу Маринела Арабаджиева е за укриване на обороти чрез кухи фирми и менте фактури от популярната дискотека „Мегами”, намираща се именно в сградата на хотел „Маринела”.