Матарела възложи на Драги новия кабинет

Президентът на Италия даде мандат на бившия шеф на ЕЦБ

Новини
14:47 - 03 Февруари 2021 (обновена)
3342
Матарела възложи на Драги новия кабинет

Италианският президент даде на бившия шеф на ЕЦБ Марио Драги мандат да състави новото правителство на страната, съобщиха световни агенции.

След края на срещата с председателя на долната камара на парламента Роберто Фицо, който уведоми държавния глава за невъзможността за възстановяване на старата управляваща коалиция, Матарела веднага обяви два възможни изхода от правителствената криза: нови парламентарни избори или формирането на технократско правителство.

Държавният глава се обърна към всички политически сили с призив да подкрепят кабинета. В същото време Матарела обясни, че провеждането на избори в момента е невъзможно, включително поради пандемията и необходимостта от решаване на най-важните задачи, пред които е изправена страната, като санитарната и икономическата криза.

Поредната правителствена криза се разви след оттеглянето от управляващата коалиция на малката партия на бившия премиер Матео Ренци „Жива Италия". По този начин останалите- „Движение 5 звезди“ и Демократическата партия загубиха подкрепата на абсолютното мнозинство в горната камара (Сената) на парламента. Това накара премиера Джузепе Конте да се оттегли. Опитите за помирение въз основа на единна политическа програма бяха неуспешни, нямаше възможности за сформиране на нов кабинет начело с Конте.

Бившият шеф на ЕЦБ Драги, уважаван икономист, отдавна е бил съветван да бъде лидер на италианското правителство. Според приетата практика кандидат за министър-председател, получил мандат да формира кабинет, трябва да се консултира с представители на всички политически партии, представени в парламента, и да прецени как неговият кабинет може да осигури подкрепата на мнозинството. Въз основа на тези консултации той решава дали да приеме или отхвърли мандата. Преди това представители на дясноцентристката опозиция, включително партиите „Лига“ и „Напред, Италия“ се изказаха в полза на Драги. В същото време някои представители на „Движение 5 звезди“, което все още беше в управляващата коалиция, вече заявиха, че няма да подкрепят Драги като „представител на световния финансов елит“.