Матео Песина – студентчето с най-малка заплата в отбора на Италия

Той не се увлича от татуировките и видеоигрите, а предпочита четенето

Спорт
17:49 - 24 Юни 2021
2635
Матео Песина – студентчето с най-малка заплата в отбора на Италия

Голмайсторът на Италия от мача с Уелс (1:0) Матео Песина не се вписва особено в общоприетата представа за футболистите. Той не се увлича от татуировките и видеоигрите, а вместо това предпочита четенето. Затова и записва да учи икономика в един от университетите в Рим.

„На изпита никой не ме позна и замалко да ме скъсат“, припомня си той.

„Когато бях по-млад, изучавах математика и геометрия. Те ми помогнаха да развия ума си и да мисля по-бързо. За мен част от секундата има оромно значение“, казва Песина, който влезе в последния момент в селекцията на Роберто Манчини на мястото на Стефано Сенси.

Той се увлича и от латинския: „Любимата ми фраза на латинското Gutta cavat lapidem (Капката минава през камъка). Тя изразява моята философия, защото аз съм от онези хора, които не обичат да са в центъра на вниманието и постигам целите си без много шум“.

През 2015 г. Песина подписва с Милан, но така и не може да се наложи при росонерите и затова те го пращат под наем в по-нискоразредни отбори.

„Моят пример показва, че тези, които започват от Серия С и правят жертви, могат да стигнат до националния отбор“, заявява той по повод приключенията му в по-долните нива на италианския футбол.

През 2017 г. той е включен в сделката за Андреа Конти с Аталанта. В Бергамо също е пращан под наем в Лече, катаня и Комо, за да се завърне на „Атлети Адрзури д’Италия“ през миналия сезон.
Преминаването на Алехандро Гомес в Севиля му отваря място към титулярите на Джанпиеро Гасперини и Матео се възползва, правейки много силен сезон. В него той има 4 гола и 2 асистенции в общо 40 мача във всички турнири и това му носи място в националния отбор за Евро 2020.

Освен това, наред с Джакомо Распадори, Матео е футболистът с най-малка заплата в „скуадра адзура“ – 400 хиляди евро на сезон. Това обаче не му попречи да донесе победата на страната си срещу Уелс още в първия му мач като титуляр.
„Беше перфектен мач. Дебютът като титуляр в европейско първенство и отбелязването на гол е нещо, за което съм мечтал откакто играя. Няма да спя цяла седмица“.

Само на 24 години, Песина вече планира своето бъдеще във футбола: „С моето образование бих бил по-добър като генерален мениджър, а не като треньор“.