Мауро Икарди иска да си тръгне, но никой не го иска

Аржентинецът е като бомба със закъснител, която никой не иска да има в съблекалнята си

Спорт
16:37 - 08 Август 2019
3976
Мауро Икарди иска да си тръгне, но никой не го иска

Интер рискува да загуби Мауро Икарди без пари през следващото лято, ако го извадят от състава си през този сезон, обясни агентът на ФИФА Жан-Кристоф Каталиоти. Нерадзурите дадоха ясно да се разбере на вече бившия си капитан, че никога повече няма да играе за клуба, ако не се поправи до 2 септември, въпреки че договорът му е до 2021 г.

Въпреки това, Жан-Кристоф Каталиоти е уверен, че те ще предприемат съдебни действия, ако подобен сценарий стане реалност.

„Ако Икарди не участва в поне 10% от официалните мачове на отбора си по време на сезона, той може да поиска и да получи прекратяването на договора си само по спортни причини. Това е закон на ФИФА, който играчите имат право да активират в рамките на 15 дни от последния мач на отбора през сезона. Накратко, ако Интер остави Икарди на трибуните през целия сезон, те биха рискували да го загубят без пари", каза Каталиоти.

"Ако Икарди не бъде интегриран отново в тренировъчните сесии на Интер, той може да отиде в Арбитражния съд и да поиска незабавно прекратяване на договора. Ако Интер го върне, но той не играе в нито един официален мач, тогава клубът ще преследва "легализирана" вендета срещу Икарди за неприемане на оферти от никой друг клуб по време на трансферния прозорец на това лято", допълни той.

До момента Икарди пропусна всеки приятелски мач през лятото под ръководството Антонио Конте и беше изключен от турнето през миналия месец в Азия. Специалистите в Италия предполагат, че този сезон може да бъде извън състава, което може да накара жена му Уанда Нара, която е и негов мениджър, да търси съдебен иск срещу клуба за мобилизиране.

Само на 22 години Мауро Икарди получи капитанската лента в Интер. Тогава той беше очевидният избор. Беше се доказал като светлия лъч в един разочароващ състав и отбеляза 27 гола, когато Интер завърши едва осми през сезон 2014/15.

За "нерадзурите" това беше тежък период, тъй като отборът затъваше само пет години след спечелването на Шампионската лига, но младият Икарди даваше надежда за бъдещето.

4 г. по късно Икарди е ненавиждан от феновете, а на шефовете също им писна от играча, те му отнеха капитанската лента и опитват насила да го насочат към изхода на "Джузепе Меаца". На пръв поглед е трудно за проумяване: става въпрос за несъмнено най-силния футболист на Интер през последните години. 124 гола в 219 мача говорят достатъчно. Та Икарди е осмият най-резултатен голмайстор в цялата история на Интер!

Но "нерадзурите" нямат търпение да се отърват от него.

Не само това, но и топ клубовете го отбягват и дори тези от тях, които изпитват остра нужда от класен нападател, сякаш не искат и да чуят за аржентинеца. Защо се стигна дотук?

Икарди винаги е привличал конфликтите като с магнит. Показателен е статутът му в националния отбор на Аржентина, където Мауро все още е записал само осем мача, макар отдавна да се утвърди като един от най-безпощадните нападатели в света.

А между първия и втория му мач за "гаучосите" имаше огромна 4-годишна пауза. Според слуховете, главната причина за това е влиянието на Лионел Меси, който поддържа приятелски отношения с Макси Лопес.

В станалата прочута сапунена драма, Икарди съсипа брака на Лопес и открадна жена му Уанда Нара.

Икарди и Нара се ожениха, а футболистът даже си татуира децата на Лопес и новата си съпруга. Сега Макси Лопес признава, че рядко вижда децата си и самият Икарди на няколко пъти е затварял телефона, докато Лопес говорел с някое от тях.

Сагата логично предизвика много омраза към Икарди, най-вече в Аржентина - където той е известен колкото с изявите си на терена, толкова и с тази история. Голмайсторът успя да разгневи и тифозите на Интер още преди три години с пасаж от своята книга.

Икарди разказа за инцидент, в който след загуба хвърлил фланелката си на ултрасите, но те му я хвърлили обратно. Той призна, че му идвало да се сбие с тях и да викне "100 престъпници от Аржентина, които ще ги убият на място".

Феновете на Интер бързо реагираха с призив Мауро да се маха от клуба, самият клуб го наказа, а той махна проблемния пасаж от книгата си. Случаят обаче влоши връзката му с тифозите, която съвсем се разруши миналия сезон.

През февруари съпругата Уанда Нара, която стана и негов агент, направи поредното си скандално изказване, в което нападна клуба и треньора Лучано Спалети. Това се случи в период, в който футболистът отказа предложение да продължи действащия си договор. Интер отне капитанската лента на играча и го извади от състава за близо два месеца, като още тогава раздялата изглеждаше неизбежна.

През април Икарди се завърна в състава и отбеляза само два гола в девет мача, за да се стигне до настоящата ситуация, в която новият треньор Антонио Конте откровено не го иска и футболистът е на кръстопът.

Оттогава Мауро Икарди е свързван с куп отбори, сред които Рома, Ювентус и Наполи. Манчестър Юнайтед също се е интересувал от него, поне според слуховете, но е бил отблъснат от Уанда Нара. В качествата на Икарди съмнения няма и доколкото може да се съди по изявите му със синьо-черния екип, той би бил страхотно попълнение във всеки от изредените тимове.

Привличането му обаче представлява скъп риск, който никой водещ клуб не може да си позволи да поеме. С постъпките си досега Икарди си изгради образ на скандалджия с непредвидим характер, който във всеки един момент може да взриви съблекалнята.

А ако не го направи той, ще го направи Уанда Нара с някое непремерено изказване в медиите. Отборите с високи цели ценят твърде много отборния дух, за да си позволят хазартен ход с Икарди, който също така ще им излезе и доста скъпо.

Затова в момента негативите от привличането на Икарди по-скоро надделяват над позитивите. Това поставя един толкова качествен нападател пред опасността да не играе през двете оставащи години от договора му с Интер.

Последната информация гласи, че поради незадоволителните опции за трансфер, Икарди и Уанда Нара са решили именно това - да не мърдат от Интер до изтичане на контракта през 2021 г. От Интер обаче се зарекли, че в този период Икарди ще може само да тренира със съотборниците си, но няма шанс да играе в официален мач.

Ако ситуацията наистина се развие по този начин, това ще бъде един твърде тъжен край между Интер и нападателя, който се превърна в лице на клуба в последните години.

Но до края на трансферния прозорец все пак има достатъчно време и обратите са напълно възможни - а когато става въпрос за Икарди, вече трябва да сме се научили да очакваме неочакваното...