Мая и Копейкин заедно срещу зелените паспорти

Атакуват сертификатите в съда

Новини
17:39 - 22 Октомври 2021
1527
Мая и Копейкин заедно срещу зелените паспорти

Съпредседателят на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова внесе жалбата срещу въвеждането на зеления сертификат във Върховния административен съд - в същия ден, в който адв. Елена Гунчева от партията на Костадин Костадинов "Възраждане" започна събирането на хора за колективен иск срещу паспортите. 

В сряда Манолова заяви, че заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров "разделя обществото на ваксинирани и неваксинирани, разделя и браншовете и обществените места на такива, на които ще се прилагат и на които няма да се прилагат ограничения". Тогава тя коментира, че при 20% ваксинирани в страната зеления сертификат е неефективен, а напротив - дискриминиращ и незаконосъобразен, поради което и обеща да внесе жалби във ВАС и в Комисията за защита от дискриминацията.

Манолова отново подчерта, че заповедта "нарушава основни права като правото на труд, правото на свободно придвижване, правото на мнение".

Според нея има сериозен проблем с хората, които са с противопоказания за поставянето на ваксина, както и с неприетия тест за антитела като доказателство за преболедуване и издаване на зелен сертификат.

Манолова призова всички засегнати от заповедта да се свържат с нея, за да подкрепят жалбата. Според нея само така могат да бъдат описани всички хипотези. Същия призив отправи и Костя Копейкин.