Мая Илиева пред Lupa.bg: Кирил Ананиев излъга протестиращите

Актуални новини
17:30 - 11 Юли 2019
7863
Мая Илиева пред Lupa.bg: Кирил Ананиев излъга протестиращите

До момента нито едно обещание на протестиращите в бели престилки не е изпълнено от здравния министър Кирил Ананиев, заяви пред Lupa.bg медсестрата Мая Илиева, която е една от организаторите на протестите на здравните работници в страната.

 „Не знаем къде отидоха и обещаните милиони, министърът не извади за обсъждане и закона за съсловните организации, затова ние много скоро със съдействието на омбудсмана Мая Манолова, ще внесем проектозакон направо в Народното събрание”, посочи Мая Манолова.

Според нея Кирил Ананиев се прави на глух за исканията на здравните работници, тъй като, ако ги изпълни, ще засегне твърде много интереси.

 „За да ни се обърне внимание, регистрирахме асоциация и така ще можем да си  потърсим правата и извън пределите на страната (разполагаме с протоколи и записи от срещите в МЗ, на които са записани обещанията на министъра и те са надлежно входирани в МЗ). Протестите ще продължат, докато не ни чуят и не разберат господа управляващите, че здравеопазването е въпрос на държавна сигурност, че в този отрасъл работят високо квалифицирани кадри, които не са само лекари, че българският пациент трябва да получава адекватна грижа във всяко кътче от страната така, както внася еднакви осигурителни вноски, че трябва да има контрол, за да спре да се краде и източва НЗОК”, продължава медицинската сестра.

Тя потвърди, че върху протестиращите се оказва натиск, за да спрат започнатото. Той е предимно от главни и старши сестри.

Ето и исканията на здравните работници:

 1. Промяна в закона за съсловните организации

2. Без търговски дружества в здравеопазването

3. Две минимални работни заплати, като стартова за професията и над нея надграждане според натовареността

4. Колективен трудов договор на национално ниво задължително за всички

5. Връщане на медицинските стандарти

6. Промяна в заплащането на нощен труд, допълнително заплащане за работа в интензивни сектори и ОАИЛ, клас прослужено време най- малко 1.2% на година.

7. Възможност за частна практика

8. Промяна в категорията на труд

9. Допълнителните плащания и техните размери с регламентирани правила.