Мая Манолова: Къде са парите от първата вълна? Идва лавина от фалити (ВИДЕО)

Екс омбудсманът излезе на протест пред МС с група готвачи, бармани и музиканти

Икономика
12:16 - 24 Януари 2021
4151
Мая Манолова: Къде са парите от първата вълна? Идва лавина от фалити (ВИДЕО)

Нежната половинка на "Отровното трио" Мая Манолова излезе тази сутрин на протест пред Министерски съвет и поиска оставка на социалния министър заради забавянето на помощите от първата вълна на COVID-19. Бившата червена фурия обяви, че 16 000 души получават смешната помощ от 24 лева дневно, като част от тях дори трябва да ги връщат заради грешки на администрацията.

Според Мая Ма 173 000 000 лева е смешно малка сума за помощ на пострадалите от пандемията бизнеси, като в същото време държавните служители постоянно си увеличават заплатите и си раздават бонуси.

"Имаме сигнали от граждани, които не са си получили парите от Шумен, Плевен, Стара Загора и Бургас. В момента се изплащат сумите за ноември, как хората да си хранят семействата?", пита екс омбудсманът.

До края на декември 2020 г. служителите на затворените бизнеси е трябвало да получат 24 лв. на ден подкрепа, но до края на декември одобрените за помощта са 14 500 по данни на Агенцията по заетостта. Не е ясно колко от хората са получили реално пари. Според данни на работодателски организации са дадени между 500 хил. и 1 млн. лв., от обещани 50 млн. лв., посочи Манолова.

Затворените бизнеси трябва да са подкрепени, милионите да стигнат до хората, а не до приятелския кръг на властта, категорична е тя.