Мая Манолова: Създаваме комисия за ревизия на мутренското управление

Новини
11:07 - 15 Април 2021
4640
Мая Манолова: Създаваме комисия за ревизия на мутренското управление

Съпредседателят на коалицията Изправи се! Мутри вън! Мая Манолова даде заявка за ударни поправки в Изборния кодекс и незабавно създаване на комисия за разследване на досегашното управление в декларация от трибуната на новия 45-и парламент. 

"Заставам пред вас по волята на хиляди граждани, за да потвърдя от нея една от целите, с които хората от площадите ни изпратиха тук: "Мутрите, вън!". Първата стъпка към изпълнението на тази цел е изваждането на мутрите от управлението на страната. Това се отнася не само за главните мутри, но и от дългогодишно обслужвалите ги. С тях коалиция не трябва да има", отсече Манолова. 

Бившата бесепарка заяви и предупреди, че няма да позволи протестът да бъде затиснат в токсична прегръдка.

"Да се знае, че когато говорим за управлението на държавата, имаме предвид не само нов НС, ново правителство, а и това, което хората поискаха - нов главен прокурор и нови регулатори", добави Манолова. 

Тя настоява за пълна ревизия на корумпираното управление. ИСМВ внася проект за създаване на Комисия по ревизията, за да се покажат на хората всички мръсни тайни и злоупотреби на властта и ще ги даде на правосъдието. 

Така ще променим правилата, че повече мутренско управление да не бъде допускано, заяви шефката на новата коалциия. 

Тя декларира и незабавни поправки на ИК с цел готовност за предсрочни избори и гарантира, че ще иска и електронно гласуване за емигрантите ни, че ще се бори за изчистване на избирателните списъци и че ИСМВ ще иска смяна на ЦИК и смяна на СЕМ, както и ръквоодството на БНТ.  

Коалицията е готова да предложи цялостна концепция за борба с корупцията, която да обхване не само администрацията, но и образователните, културните и медийните системи.

"По време на управлението на ГЕРБ България стана не само най-бедната, но и най-корумпираната страна. В нея няма средна класа, а пропастта между доходите на шепата богаташи и огромната част от населението, което едва свързва двата края, стана огромна. Затова ще предложим конкретни мерки за незабавна подкрепа на народа, за да бъдат повишени доходите и пенсиите, но и мерки за по-добър достъп до качествено здравеопазване и образование", обеща тя. 

Още днес от нейната ПГ внасят поправки в Закона за личната помощ. "Ще защитим гражданите от силните на деня и утре внасяме Закона за колекторите и Закона за частния фалит", декларира още шефката на групата. 

А задълбочаването на интеграцията на България в ЕС и НАТО е въпрос на защита на националния интерес. "Време е България да се изправи за равностойно партньорство с другите държави", обяви тя. И ще иска незабавно публикуване на Плана за възстановяване и устойчивост, като ще настоява изслушването на Бойко Борисов в парламента по него. 

"Катастрофалното управление на коронакризата ни направи първи по смъртност заради лошото управление на здравната криза, загубихме много човешки животи. Последни сме по ваксинация, а малкият и средният бизнес нямат никаква подкрепа от държавата. Ще предложим нов ваксинационен план с приоритет за възрастните и болните", каза Манолова. Бившият омбудсман иска и поправки в Закона за извънредното положение, за да се гарантира пряка финансова подкрепа за пенсионерите, частните домакинства и самоосигуряващите се лица. 

"Лов на вещици няма да има. Почтените професионалисти трябва да се развиват на база на качества. Вземете си партийните калинки с вас", настоя лидерът на "Изправи се.БГ". 

От ИСМВ са готови и за работа в нов кабинет, и за служебно правителство. "Промяната не се влияе от някакви процедури. Тя е факт. Връщаме парламента в историческия му дом. А здравите кръвни тела на парламентаризма - журналистите, ще могат свободно да се движат из сградата на НС. Досега никой партиен лидер в историята не си е позволявал да превръща институцията в посмешище, както си го позволи лидерът на ГЕРБ", отсече Мая Манолова. И попита депутатите на Борисов къде е той и защо се крие. "Тук е храмът на истината", напомни тя. 

Снимка: Агнес Методиева