Мая Манолова вече има номинация за кмет на София

БСП може да издигне обмудсмана, самата тя не иска да е партиен кандидат

Новини
14:44 - 13 Юли 2019
10424
Мая Манолова вече има номинация за кмет на София

Мая Манолова вече има номинации от столични структури на БСП за кандидат за кмет на София. Кандидатурата на омбудсмана е издигната от пет районни организации на левицата, които са провели конференции в последните дни, обявиха социалисти.

Номинации имат и лидерът на БСП в столицата Калоян Паргов, бившият кмет на Благоевград Костадин Паскалев, синът на писателя Николай Хайтов, арх. Здравец Хайтов, и професорът по архитектура Борислав Борисов - ректор на Висшето строително училище "Любен Каравелов". Има една номинация и за Стефан Данаилов, но той е отказал с мотива, че е болен и тя е била своевременно оттеглена.

Предложение на структурите е Мая Манолова да е непартиен кандидат за кмет, т.е. да е издигната от инициативен комитет, подкрепен от БСП. Според социалисти самата Манолова още не е дала категоричен отговор дали ще участва в надпреварата за София, но вече публично обяви, че при евентуално решение не желае да бъде партиен кандидат.

Досега социалисти смятаха, че заради лоши лични отношения лидерът Корнелия Нинова би била против издигането на настоящия омбудсман и дългогодишен депутат от БСП за кмет на София, но преди няколко седмици тя е заявила, че иска да види номинациите на партийните структури и да чуе решението на Манолова, за да обяви позицията си. Двете дами са затоплили отношенията си в последните седмици. Неотдавна фотограф на Lupa.bg ги засне да отиват заедно на тържествената меса, която папа Франциск отслужи в София по време на визитата си през пролеттта.

Кандидатът на БСП за кмет на София трябва да бъде определен на конференция на столичната организация в началото на септември, след което да бъде утвърден от Националния съвет на "Позитано" 20. Дотогава обаче всички районни структури в София трябва да бъдат готови със своите номинации. След това ръководството на столичната организация на БСП трябва да проведе срещи с предложените за кандидати.

Дотози момент столичният кмет Йорданка Фандъкова не е потвърдила официално дали ще бъде кандидат на ГЕРБ за нов мандат. Заявки, че ще се кандидатират, дадоха Веселин Марешки и лидерът на "Атака" Волен Сидеров.