Мая: Паралелна ЦИК да наблюдава вота и да брои бюлетините

Членовете на СИК да бъдат задължително ваксинирани, поиска Арман Бабикян

Новини
13:48 - 09 Януари 2021
1426
Мая: Паралелна ЦИК да наблюдава вота и да брои бюлетините

Паралелна гражданска ЦИК да наблюдава организацията на изборите, гласуването в деня на вота и да направи паралелно преброяване на резултатите. Това предлага "Изправи се.БГ" на извънпарламентарните сили за гаранция на честен вот.  Идеята обяви Мая Манолова на консултациите при президента Румен Радев с участието и на "Отровното трио".

Институциите откровено саботират подготовката за изборите и единственият гарант за честността им оставате вие, г-н президент, обърна се Мая Манолова към Радев и го призова гражданската ЦИК под неговата егида да се следи за прозрачността на вота

За първи път правим избори в условия на пандемия и това изисква отговорно отношение не само от институциите, но и от всички политически субекти. Необходими са тези усилия, за да можем заедно да гарантираме здравето на гражданите, прозрачност на изборите, но и една ефективна и пълноценна кампания, за да има висока активност, обясни Радев в началото на срещата. 

Той попита участниците в срещата как да се организира кампанията, за да е ефективна и следващият парламент да е реално отражение на политическата воля на българите, как да се гарантира прозрачността на вота.

Хората на площадите поискаха незабавна оставка на правителството и възможно най-бързо честни и свободни избори за смяна на порочния модел. В този контекст датата 28 март е логична и подходяща, заяви Мая Манолова.

Следим консултациите и сме шокирани от лицемерието, липсата на отговорност и пълната абдикация от законови ангажименти от страна на институциите. Налице е откровен саботаж от страна на институциите, отговорни за провеждане на изборите, даде воля на гнева си Манолова. Примерът й бе, че броени месеци преди изборите не са доставени машините и няма организирана логистика около тях. Няма санитарен протокол за начина на безопасно провеждане на изборите, нито правила как ще гарантират правото на глас на тези под карантина, допълни тя.

Така институциите саботират организацията на вота и макар лицемерно премиерът и институциите да казват, че искат дата 28 март, с действията си те отдалечават реално датата. При откровения саботаж на институциите единственият гарант за честността на изборите оставате вие, г-н президент, обърна се Манолова към Радев. И го призова да стане гарант и под неговата егида да се следи за прозрачността и честността на вота.

Категорично не се налага отваряне на Изборния кодекс, а ЦИК може да създаде правила за провеждане на изборите, да не бягат от отговорност.

Ако все пак депутатите отворят Изборния кодекс за промени, "Изправи се.БГ" ще настоява за създаване на възможности за гласуване по пощата на избирателите зад граница, както и за тези под карантина, и за създаването на избирателен район за българите в чужбина.

Да се отвори Изборният кодекс и да се въведе гласуване по пощата и активна регистрация както за българите в чужбина, така и за хората под карантина, поиска и адвокат Николай Хаджигенов от "Отровното трио". Няма как да хакнат няколко хиляди писма, коментира той по повод на властимащите.

Арман Бабикян, също от "Отровното трио", предложи да се премахнат от кодекса подписките с лични данни на избиратели, които се изискват за регистрация на партиите в ЦИК, след като те вече са регистрирани от съда. Това е вредно в условията на пандемия, то означава, че четвърт милион души ще влязат в контакт един с друг, за да установят нещо, което вече е налично като факт в съда, и ако съм на мястото на щаба ще скоча по този въпрос, каза той.

Членовете на СИК да бъдат ваксинирани, за да се увеличи многократно и тяхната сигурност, и на хората, които ще гласуват, обясни Бабикян. След като държавата обезпечава членовете на СИК, това би било хуманно и грижовно, а и би намалило страха, обясни той.

С президента сме изцяло на едно мнение в посока честността на изборите, обясни след срещата Хаджигенов пред журналисти. Те щели да поканят и международни наблюдатели за вота.