Маями помете Бостън, на крачка е от големия финал

Спорт
11:16 - 22 Май 2023
1192
Маями помете Бостън, на крачка е от големия финал

Нигерийският национал Гейб Винсънт отбеляза рекордните в кариерата си 29 точки, Дънкан Робинсън добави 22, а Маями Хийт надви Бостън Селтикс със 128:102 в третия мач от финалната серия в Източната конференция на Националната баскетболна асоциация (НБА).

Така поставеният под №8 Хийт поведе с 3-0 победи срещу смятания за фаворит преди старта на серията Селтикс и е само на още една от титлата на Изток. В историята на НБА все още няма отбор, който е притежавал такава преднина във формат 4/7 и е губил. Маями е с осем победи и без поражения в тази ситуация.

Кейлъб Мартин вкара 18 точки за успеха на Хийт, а Джими Бътлър и Бам Адебайор, които бяха движещите сили при предишните две победи на тима, този път влязоха във второстепенни роли и добавиха съответно 16 и 13 точки.

Джейсъм Тейтъм отбеляза 14 точки и Джейлън Браун вкара 12 за Селтикс, които спечелиха три пъти на игрището на Маями по пътя към финала на Източната конференция през миналата година. Грант Уилямс и Пейтън Причърд завършиха с по 12 точки.

Мач номер 4, който може да бъде последен за Бостън за този сезон в НБА, е насрочен за вторник в Маями. При победа Хийт най-вероятно ще играе за титла срещу Денвър Нъгетс, който също води с 3:0 срещу ЛА Лейкърс.

Финалната серия на НБА започва на 1 юни.