Мъж от Кюстендил със съмнение за коронавирус

Новини
12:13 - 29 Февруари 2020
1478
Мъж от Кюстендил със съмнение за коронавирус

Мъж на 30 години от Кюстендил е настанен във ВМА със съмнение за коронавирус. Това съобщи д-р Илияна Кръстева от РЗИ в Кюстендил. 

Мъжът е пристигнал от Италия, не се е почувствал добре и е потърсил лекарска помощ при личния си лекар. Лекуващият го лекар и сестрата, която са го обслужили, са под карантина, каза д-р Кръстева пред Радио Благоевград. 

Тя апелира всички, завръщащи се от Италия или Китай с проявена грипоподобна сипмтоматика, да не търсят личните си лекари в поликлиниката, за да разнасят заболяването, ако са негови носители, а да се обадят и съобщят за неразположението си по телефона на джипито, неотложните кабинети или на тел. 112. 

"Обмисляме дори да поставим временни табели на входа на поликлиниката, но се надяваме хората да проявят дисциплина и да се съобразят с препоръките ни. Никой няма да остане, без да бъде прегледан", каза Кръстева. Тя посочи, че семейството на мъжа със симптоми също е поставено под карантина. 

Междувременно днес заседава и кризисният щаб към Областния медицински съвет в Кюстендил. Институциите са координирали действията помежду си и са обсъдили предприетите мерки относно заболяването COVID – 19, съобщиха от областната администрация. 

От Областния кризисен щаб също апелират към гражданите, идващи от Италия и Китай, да бъдат отговорни и да спазват доброволно 14-дневния карантинен период.

От РЗИ – Кюстендил увериха, че получават ежедневно информация за всички граждани от област Кюстендил, пристигащи от Северна Италия и Китай, допълва Радио Благоевград.