Мъж си купи кола от автокъща, автомобилът се издирва в чужбина

Продавачът отказва да възстанови голяма част от сумата на купувача

Новини
15:58 - 09 Декември 2023
6864
Мъж си купи кола от автокъща, автомобилът се издирва в чужбина

Мъж подозира, че е попаднал в схема за измама при покупко-продажба на автомобили. Наскоро МВР му конфискува колата, обявена за издирване от Нидерландия, а автокъщата отказва да възстанови голяма част от сумата на купувача.

Атанас Манасиев от Кюстендил търси да закупи автомобил втора ръка. И се спира на обява в интернет за автомобил произведен през 2014 година, разказва NOVA. Цената му по обява е била 17400 лева, но той я купува за сумата от 17 000 лева. Автокъщата е край Велико Търново. Атанас Манасиев сключва на място сделката със собственика на колата. След няколко месеца мъжът е спрян за рутинна проверка от Пътна полиция и се оказва, че автомобилът му се издирва от Нидерландия.

"Взеха ми автомобила и ме свалиха от колата", разказа Атанас Манасиев. Той информира автокъщата за случая и си иска парите. Предлага, ако не могат да му ги възстановят да му дадат друг автомобил за същата сума. Автокъщата му отказва друга сделка и му връща 7 000 лева.

Реално, по документи, Атанас Манасиев се води, че е платил само 7000 лева, въпреки че застрахователя му прави реална оценка на автомобила до сумата, за която мъжа претендира – близо 17 000 лева. И тук разбира историята на вече отнетия му автомобил, въпреки че е успял да го регистрира успешно.

"Автомобилът е закупен на лизинг от българска гражданка. Най-вероятно става дума за схема, която си я има", казва Манасиев.