Мъжът-жена: Тук съм за титлата, нищо друго няма значение

Не се интересувам от хорското мнение, заяви боксьорката Имане Хелиф

Спорт
17:17 - 05 Август 2024
1622
Мъжът-жена: Тук съм за титлата, нищо друго няма значение

Алжирската боксьорка Имане Хелиф, която предизвика полемика заради половата си принадлежност, призова за спиране на вербалната агресия спрямо нея, позовавайки се на олимпийските ценности.

Тя се превърна в една от най-обсъжданите личности на Игрите в Париж заради твърденията на Международната боксова асоциация (ИБА), че притежава мъжки хромозоми, което е потвърдено от два отделни теста.

"Изпращам послание до всички хора по света, които носят в себе си олимпийските принципи. Нека се въздържат от онлайн тормоз срещу атлетите, защото това има огромен отрицателен ефект. Може да унищожи хората, да убие техните дух и разум. Подобно поведение разделя хората и заради това моля всички да се въздържат от този тормоз", каза Хелиф.

25-годишната боксьорка се притеснява за близките си хора, които също са засегнати от дебатите около нейната личност.

"Имам контакт със семейството си два дни в седмицата. Надявам се да не са засегнати от случващото се, но се притесняват за мен. Моля се кулминацията на всичко това да е златен медал. Това ще бъде най-добрият край. Не се интересувам от мнението на другите. Тук съм, за да взема отличие", каза алжирка.

Хелиф избягва да гледа социалните мрежи, за да предпази психиката си от негативните коментари.

"Не следя социалните мрежи. В отбора ни има екип от хора, които се грижат за нашето ментално здраве и те не ни позволяват достъп до социалните мрежи. Мерките са такива особено на Олимпиадата, както за мен, но и за другите атлети", заяви боксьорката.

Тя изпитва смесени емоции, въпреки силното начало в турнира в бокс. Хелиф постигна два успеха срещу италианката Анджела Карини и унгарката Анна Хамори. С класирането си на полуфинал спортистката ще донесе медал за Алжир, а в спор за място на финала ще се изправи срещу тайландката Джанджаем Суванапенг. След триумфа срещу унгарката тя отново е изпаднала в емоционална криза.

"Не можех да контролирам нервите си. След победата ми имаше смесица от радост и в същото време бях дълбоко засегната, защото не е лесно да минеш през нещо подобно. Това нарушава човешкото ти достойнство", оплака се спортистката.