Мъжкараната Лин Ю-Тин: Започнах с бокса, за да защитя майка ми от домашно насилие

Спорт
17:10 - 08 Август 2024
689
Мъжкараната Лин Ю-Тин: Започнах с бокса, за да защитя майка ми от домашно насилие

Тайванската боксьорка Лин Ю Тин се оказа ​​в епицентъра на спора за полова идентичност на Олимпиадата в Париж. Тя си гарантира най-малко сребърен медал, след като убедително спечели четвъртфинала си срещу българката Светлана Каменова и полуфинала срещу туркинята Есра Йълдъз Кахраман.

Лин, световна шампионка за аматьори, направи своя дебют на Световното първенство на IBA за младежи през 2013 г. Тя печели и злато на турнира в "Албена".

Боксьорката се състезава в две категории - петел и перо. Използва обратен гард - по примера на известни бойци като Джо Калзаге, Марвин Хаглър и Мани Пакиао.

Родена е на 13 декември 1995 г. в Тайпе. Като дете Лин и нейният по-голям брат гледат анимето Hajime no Ippo ("Първата стъпка"), което я вдъхновява да започне да се занимава с бокс. Признава, че се амбицира да става все по-добра в опит да защити майка си от домашно насилие. Жената често ставала жертва на побои от страна на съпруга си.

В Тайван Лин е известна с това, че още на 18-годишна възраст се появява в популярно риалити шоу заедно с баба си. То е с хумористична насоченост и показва как възрастната жена влиза в ролята на внучка си и нахлузва ръкавиците за спаринг с Лин. След това и двете стават част от китайски ритуал с типични азиатски одежди.

Още по онова време младата боксьорка споделя, че никога не е носила грим в ежедневието си. Според зрителите изражението ѝ разкрива "срамежливата страна на жената". На снимките на предаването тя често е облечена с дамски тоалети, традиционни за Китай.

Лин завършва Катедрата по физическо възпитание и Института за спортни треньори на Университета в Тайпе с магистърска степен. След това се записва в докторската програма на Висшето училище по бизнес към университета Фу Джен. Предстои да стане асистент в Катедрата по физическо възпитание през тази година.

Лин Ю Тин и 25-годишната Иман Халиф бяха дисквалифицирани от световното първенство през 2023 г., организирано от Международната боксова асоциация (IBA), след като не преминаха тестовете за пол, но получиха разрешение да се боксират на Олимпиадата във френската столица. Те участваха и на игрите в Токио през 2021 г., но не спечелиха медали.

Нито една от боксьорките не се идентифицира като транссексуална. IBA заяви, че те „не са преминали тестостеронов тест, но са били подложени на отделен и признат тест, като спецификата остава поверителна“.

Президентът на Китайския олимпийски комитет в Тайпе Лин Хонг-доу заяви категорично, че Лин Ю Тин е жена.

„Тя е участвала в множество международни състезания, включително Азиатските игри и е спечелила одобрението на Международния олимпийски комитет (МОК), доказвайки, че е 100% спортистка“, посочи той.

Предполага се, че биологичният пол на Лин е женски, но има хиперандрогенизъм. Той е свързан със завишени нива на мъжки хормони (андрогени) при жените. Те може да увеличат мускулната маса.