Мбапе вече е най-великият голмайстор на финали на мондиали

Сър Джеф Хърст поздрави френския национал

Спорт
11:26 - 19 Декември 2022
2091
Мбапе вече е най-великият голмайстор на финали на мондиали

Звездата на Франция Килиан Мбапе стана футболистът с най-много голове на финали на световни първенства. 23-годишният нападател на Пари Сен Жермен отбеляза и трите попадения при равенството 3:3 в 120-те минути на финала с Аржентина и след като имаше един гол при победата над Хърватия през 2018-а вече има четири гола в най-важния мач във футбола.

Така Мбапе изпревари Зинедин Зидан, Джеф Хърст, Пеле и Вава, които бяха с по три. Освен това Килиан реализира и дузпа при решителните изпълнения, които за негово съжаление "петлите" загубиха.

Освен това Мбапе се изравни с Пеле по общо голове на мондиали. Двамата имат по 12. Голмайстор номер 1 в историята на световни първенства - Мирослав Клозе е с 16, така че Мбапе има всички шансове да го задмине.

Звездата на Франция Килиан Мбапе продължава да записва изключителни постижения, въпреки че е едва на 23 години.

Нападателят на ПСЖ не успя да стане световен шампион за втори пореден път, но реализира хеттрик във финала срещу Аржентина в неделя.

Това бе първи хеттрик във финали на Мондиал от този на сър Джеф Хърст през 1966-та година, а освен това Мбапе вече е играчът с най-много голове в двубои за световната титла.

Самият Хърст, който вкара три пъти във вратата на ФРГ преди 56 години и Англия спечели първата си и за момента единствена световна титла, поздрави Мбапе.

В социалните мрежи той написа: „Поздравявам Мбапе. Каквото и да се случи от този момент насетне, този мач ме забавлява искрено“.