Мечката, убила мъж, бягащ за здраве в Италия, получи отсрочка от съда за смъртната си присъда

17-годишното животно  беше обвинена преди това за нападения срещу други двама души

Новини
15:00 - 15 Юли 2023
5302
Мечката, убила мъж, бягащ за здраве в Италия, получи отсрочка от съда за смъртната си присъда

Италиански съд днес спря изпълнението на решение кафява мечка трябва да бъде умъртвена, след като през април нахапа смъртоносно 26-годишен мъж, който бягаше за здраве в Алпите, предаде Ройтерс.

Съдии от Административния съд в Рим се произнесоха, че в интерес на обществена безопасност мечката трябва да бъде държана затворена, заповедта за умъртвяването й е „несъразмерна“ и ненужна.

Това беше поредната отсрочка за мечката, известна като "JJ4", чиято съдбата привлече вниманието на медиите след атаката. Административният ръководител на провинция Тренто, където стана инцидентът, е под натиск мечката да бъде убита, но групи за защита на животните се борят активно да бъде пощадена.

Окончателно решение не се очаква до произнасянето по допълнително обжалване през декември.

В района около северния град Тренто, където от 1999 г. по програма, финансирана от ЕС, се пускат на свобода мечки, през последните години имаше няколко нападения на мечки срещу хора, което повдига въпроси колко успешно може да бъде такова съжителство.

17-годишната мечка  беше обвинена преди това за нападения срещу други двама души.

Група активисти за правата на животните приветства днешното решение на съда и каза, че трябва да бъде осигурено безопасно бъдеще за JJ4.

„Вече няма причина да отлагаме прехвърлянето на JJ4 в безопасно и разрешено убежище в Румъния“, каза говорителят им Масимо Витури.

Групата е намерила румънско убежище за JJ4и предлага да плати транспортирането на мечката там.

Римските съдии вече спасиха друга мечка, MJ5, която беше застрашена от умъртвяване, след като рани човек през март. Тя още не е заловена.