Мед в горещия чай? Върховна глупост
По-високата температура съсипва полезните ензими и антиоксиданти
В сезона на настинките и грипа все по-често пием чай. Към него добавяме мед и/или лимон, за да засилим здравословния ефект, но често допускаме грешка. Добавяме ги, докато чаят е горещ.
Правилото е, че медът трябва да се добави, когато чаят изстине до 40 градуса. И без това горещ чай не можем да пием. При по-висока температура медът губи полезните си ензими и антиоксиданти.
Същото важи и за лимона. При висока температура се унищожава така ценният витамин С.
Колко мед можем да приемаме?
Ежедневната доза не трябва да надвишава 1-2 супени лъжици. Това е количеството, даващо енергия на организма и бодрост за целия ден. Ако надвишавате тази норма, има риск от напълняване, тъй като медът съдържа не само фруктоза, но и около 40% глюкоза.
Как стои въпросът със захарта?
Според някои изследвания черният чай не трябва да се комбинира със захар, защото увеличава риска от рак.
При зеления чай е обратното – със захар лечебните му свойства се увеличават, защото катехините се усвояват по-добре.
Да добавяме ли мляко?
Счита се, че млякото намалява антиоксидантните свойства на чая, но ако така сте свикнали да го пиете, не е проблем. По-добре е да пиете чай с мляко, отколкото изобщо да не пиете чай.