Медици в Сандански бранят шефа си, готови да напуснат

Белите престилки не са съгласни Илия Тонев да бъде наказан за ваксинираните общинари

Новини
12:20 - 15 Януари 2021
1186
Медици в Сандански бранят шефа си, готови да напуснат

Медици и административни служители в болницата в Сандански заплашиха с напускане, ако бъдат наложени санкции на управителя д-р Илия Тонев заради неправомерно ваксинираните общинари.

Преди дни гръмна скандалната новина, че 20 служители от общинската администрация и 4-ма съветници са се ваксинирали в нарушение на Националния план за ваксинации. Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов назначи проверка, която показа, че има нарушения и ако болницата е на подчинение на министерството, веднага би освободил управителя.

Д-р Тонев обяви, че имунизирането на над 20 души, които не са от първата фаза, се наложило, за да не се изхвърлят ваксините. Дори и дъщеря си уговарял да се имунизира.

Декларацията в защита на д-р Тонев е изпратена до кметовете на Сандански, Петрич, Струмяни и Кресна, защото четирите общини са собственици на Югозападна болница и те би трябвало да решат съдбата на директора на здравното заведение.

"Заявяваме най-отговорно, че като работещи на първа линия и вече ваксинирани, процентът на желаещи и убедени в имунизацията лица е незначителен, и това категорично би било проблем за масовата ваксинация на нацията, каквато е основната цел", се казва в изпратената декларация. Медиците казват, че "поемат споделена отговорност с управителя". Категорични са, че при каквито и да е наложени санкции спрямо д-р Илия Тонев, ще напуснат лечебното заведение с предизвестие за напускане в 3-дневен срок.