Медии от Грозни съобщават за кадрова победа на Кадиров

Новини
19:05 - 29 Октомври 2022
3928
Медии от Грозни съобщават за кадрова победа на Кадиров

Генерал-полковник Александър Лапин, който командваше групировката "Център" на руските войски в Украйна, е отстранен от поста си, съобщават РБК и ТВ Грозни.

РБК се позовава нателевизионната и радио компания "Грозни", но потвърждава информацията и от свой източник, "запознат с кадровото решение", а Moscow Times - на източник от руското министерство на отбраната.

РБК цитира обаче и източник на URA.RU от Министерството на отбраната, който е съобщил, че Лапин си е взел триседмичен отпуск по медицински причини, след което ще се върне към активна служба. Друг източник отбелязва обаче, че генералът си е подал оставката и няма да се върне в командването.

Министерството на отбраната не е коментирало оставката на Лапин.

Лапин многократно е критикуван както от ръководителя на ЧВК "Вагнер", така и от чеченския президент Рамзан Кадиров. Последният път, когато Кадиров пише пост за генерала, е на 27 октомври. Тогава чеченският лидер обвинява Лапин, че е "предал" Лиман и е допуснал пробива на отбраната в северната част на самопровъзгласилата се ДНР.

По-рано Кадиров нарече Лапин "посредствен", обвинявайки го, че не е осигурил на военните необходимото оборудване в битката за Лиман, докато самият той е "отсъствал" в Луганск. Ръководителят на Чечня призовава генералът да бъде понижен в чин редник, да му бъдат отнети наградите и да бъде изпратен на фронта, "за да измие срама си с кръв".

Евгений Пригожин в този контекст критикува "така наречените кадри, които не са научили нищо, освен как да щракат с токчета, да носят дрънкулки и да пишат красиви доклади".