Медик пред Lupa.bg: Правителствена болница има само в Северна Корея

Общество
08:39 - 14 Януари 2020
18355
Медик пред Lupa.bg: Правителствена болница има само в Северна Корея

По Конституция хората имат еднакви права. Достъпът до здравеопазване трябва да е еднакъв за всички. Защо управляващите трябва да си имат болница?! Да не сме в Северна Корея, където има такава болница?! Това попита риторично пред Lupa.bg д-р Николай Болтаджиев по повод идеята болница „Лозенец” да стане отново правителствена.  

„Не може в една определена болница да се наливат средства. Нали всички сме равни и осигурени?!”, критикува медикът.  

Той предложи да се направи обществена поръчка за болница, която да лекува чужди делегации, посланици и пр. Така всички лечебни заведения ще могат да участват в конкурса и да се избере най-добрата болница.

„Не знам дали болница „Лозенец” ще я направят отново правителствена. Може да се спрат на друго здравно заведение”, допусна лекарят.  

Кабинетът реши с поправки в закона да се сдобие с болница. Тя ще се финансира от държавния бюджет. Ще осигурява и лекари при пътувания у нас и в чужбина на президента, вицепрезидента, председателя на Народното събрание, министър-председателя и главния прокурор. Медици ще има и за чужди делегации, и за пленарните заседания на Народното събрание. Не са разписани обаче критерии, по които болницата ще бъде избрана.