Медведев: Русия трябва да произвежда повече танкове

Новини
08:06 - 10 Февруари 2023
2632
Медведев: Русия трябва да произвежда повече танкове

Бившият руски президент Дмитрий Медведев каза, че Русия трябва да построи и модернизира хиляди танкове в отговор на военната помощ, която пристига в Украйна.

Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари миналата година правителството в Киев иска - и получава - оръжия в диапазона от каски до модерни танкове от западните сили.

"Както знаете, нашият противник вчера молеше в чужбина за самолети, ракети и танкове", каза Медведев по време на посещение в машиностроителния завод "Омсктрансмаш" в сибирския град Омск.

"Как трябва да отговорим", запита Медведев във видеозапис, който той самият разпространи сред работниците от завода, специализиран между другото и в производство на оръжия. Във видеозаписа той е показан да инспектира бронирани превозни средства.

"Ясно е, че в такъв случай за нас ще бъде естествено да увеличим производството на различни видове оръжия и военна техника, включително и на модерни танкове", каза той.

"Става дума за производството и модернизацията на хиляди танкове", уточни Медведев.

Понастоящем Медведев, който беше руски президент от 2008 до 2012 г., е заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация. Той е смятан за близък довереник на руския президент Владимир Путин и безусловно поддържа войната в Украйна.

В Русия от миналото лято е в сила закон, който позволява по-тясно ориентиране на икономиката към нуждите на армията. Това означава, че отделни отрасли могат да бъдат задължени да осигуряват доставки за въоръжените сили.